Bescherm uzelf en uw naaste

Klachten of niet, het is verstandig om het contact met uw naaste zoveel mogelijk aan te passen. Van het veilig bezorgen van boodschappen tot samen kletsen door het raam. Met deze tips beschermt u elkaar tegen het coronavirus.

1. Klachten? Blijf thuis

Dit is niet altijd even makkelijk. Toch is het erg belangrijk dit advies te volgen om te voorkomen dat u uw naaste besmet. Blijf altijd thuis bij klachten als verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen of koorts. En doe dat tot u 24 uur geen klachten meer hebt.

2. Pas uw contact aan

Ook zonder klachten is het belangrijk het contact met uw naaste aan te passen. Want u kunt het virus ook hebben zonder dat u het weet. Bel elkaar in plaats van langs te gaan. Videobellen kan natuurlijk ook. Of maak een praatje door de ruit heen. Ieder veilig aan één kant van het glas. Dat kan ook terwijl u elkaar belt!

3. Laat boodschappen veilig bezorgen

Veel supermarkten bezorgen thuis. Lukt dat niet? Er zijn nu veel vrijwilligers die graag een boodschap doen voor u of uw naaste. Zorg wel altijd voor voldoende afstand. Zet bijvoorbeeld een stoel naast de voordeur, met een briefje erbij: boodschappen en pakketjes graag hier neerzetten. En doe de deur pas open als de bezorger meer dan twee meter bij de deur vandaan is.

Vind snel & eenvoudig hulp in uw buurt met Whapp

4. Toch samen in een ruimte? Let op uw hygiëne

Bent u toch met uw naaste in één ruimte? Let dan extreem goed op uw hygiëne. Dat doet u zo:

  1. Desinfecteer uw handen
    Doe dit al vóór u aanbelt of de deur openmaakt. Dit kan met desinfecterende gel of met warm water en zeep.
  2. Houd afstand en gebruik beschermingsmateriaal
    Houd waar mogelijk minimaal 1,5 meter afstand van uw naaste. Kan dit niet omdat u uw naaste moet helpen met bijvoorbeeld persoonlijke verzorging? Gebruik waar mogelijk beschermingsmateriaal.
  3. Raak zo min mogelijk aan
    Helpt u in het huishouden, dekt u de tafel of schenkt u de thee? Doe dit als het kan met handschoenen aan. Gebruik de handschoenen voor één bezoek en gooi ze daarna weg.

Kunt u wel wat hulp gebruiken?

De zorgadviseurs en mantelzorgmakelaars van het CZ Zorgteam adviseren u graag.

Naar boven