Zo regelt u een indicatie voor langdurige zorg (Wlz)

Meneer De Vries zorgt voor zijn echtgenote met dementie. Maar die zorg wordt steeds zwaarder. Zeker nu ze geen moment meer alleen kan zijn. Ik regel een indicatie voor langdurige zorg voor haar. Zo krijgt meneer De Vries ook weer wat tijd voor zichzelf.

23 augustus 2016

Leestijd: 1 minuut

“Ze vertrouwt alleen mij”

Meneer de Vries belt mij na het zien van onze dementie campagne. Hij herkent de situatie, al jaren zorgt hij voor zijn echtgenote met dementie. “Ze vertrouwt alleen mij, maar de zorg wordt nu écht te zwaar”, zegt hij. Inmiddels kan zijn echtgenote geen moment meer alleen zijn. Meneer kan alleen weg als hij geregeld heeft dat er iemand bij haar is. Hij wil dus graag hulp bij de zorg. Na een aantal gesprekken blijkt dat mevrouw zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz) kan krijgen. Daar moet wel eerst een indicatie voor worden aangevraagd. Een indicatie vraagt u zo aan.

De zorg wordt nu écht te zwaar.

Als iemand in uw naaste omgeving langdurige zorg nodig heeft, komt er veel op u af. U kunt daarbij ook hulp vragen van een zorgkantoor. In elke regio heeft één zorgverzekeraar de taak om zorgkantoor te zijn. Het zorgkantoor van CZ is er voor alle mensen in de regio’s Haaglanden, Zuid-Hollandse eilanden, West-Brabant, Zuidoost-Brabant, Zeeland of Zuid-Limburg. Bent u klant van CZ, maar woont u in een andere regio? Dan regelt een zorgkantoor van een andere zorgverzekeraar uw Wlz-zorg.

Twijfelt u of uw naaste recht heeft op zorg uit de Wlz? Lees dan ook het blog van Helga Neessen: Wet langdurige zorg: ook voor zorg thuis.

Mevrouw de Vries krijgt de zorg die ze nodig heeft

Mevrouw de Vries heeft continu toezicht nodig. Daarom heeft ze waarschijnlijk recht op zorg vanuit de Wet langdurige zorg. Met schriftelijke toestemming vroeg ik een indicatie voor haar aan bij het CIZ. En ik heb meneer geholpen met de voorbereiding op het persoonlijk gesprek. Ook tijdens het gesprek was ik aanwezig. Het CIZ gaf mevrouw De Vries gelukkig een indicatie. Nu krijgt ze dagelijks hulp van een thuiszorgorganisatie. Ook gaat ze twee dagen naar een dagbesteding. De last op de schouders van meneer De Vries wordt hierdoor minder groot. En mevrouw de Vries krijgt de zorg die zij nodig heeft.

Marga Oomens
Mantelzorgmakelaar
Zowel privé als in mijn werk heb ik veel contact met mantelzorgers. Veel mantelzorgers weten vaak niet meer waar ze met hun vragen terecht kunnen. Ik neem het uitzoekwerk graag van ze over, zodat zij zich weer kunnen richten op hun zorgtaken. En ook nog wat tijd voor zichzelf overhouden.

Tips van de mantelzorgmakelaars