CZ Zorgprijs

Het CZ Fonds reikt elk jaar de CZ Zorgprijs uit als beloning voor projecten rond een vooraf benoemd thema. Aan het winnende idee is een bedrag van 25.000 euro gekoppeld. Daarnaast zijn er nog prijzen van € 10.000 en € 5.000. 

Thema: "#iedereenkanmeedoen"

Met het thema ’#iedereenkanmeedoen’ wil het CZ Fonds aandacht geven aan een vernieuwende, zinvolle dagbesteding en participatie voor mensen met een (langdurige) psychische zorgvraag. Het CZ Fonds zoekt via de CZ Zorgprijsvraag 2022 creatieve ideeën en oplossingen die bijdragen aan kwaliteit van leven van deze mensen. Hoe zorgt u voor zinvolle dagbesteding als maatschappelijke betrokkenheid lastig te realiseren is?

Thema: "#iedereenkanmeedoen"

Genomineerden CZ Zorgprijs 2022 zijn bekend

De voorselectie van de CZ Zorgprijs heeft plaatsgevonden. Uit de 27 inzendingen zijn onderstaande projecten genomineerd:

Vitalis Woonzorggroep: Atelier SKON

SKON voorziet in een behoefte van mensen via duurzaamheid, kunstbetrokkenheid, zingeving en participatie. Bedrijven doneren restmateriaal zoals vlaggen en banners. Daar maken de deelnemers o.a. tassen, schorten, kussens en meer van. De vervaardigde producten worden ter promotie aangeboden aan bedrijven, verkocht bij gelegenheden of afgenomen via de website SKON.

Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond (SMO): Skôn

In de werkplaats van SMO maken bewoners handgemaakte, duurzame interieurproducten. Vaak gemaakt van gerecycled materiaal in samenwerking met Stichting Kringloopwinkel Helmond. Die stelt oude massief houten tafels beschikbaar om nieuwe producten van te maken.

Nei Skoen: Zelfsturende Helmonders

Nei Skoen is een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar één grote centrale ruimte is waar verschillende soorten activiteiten tegelijk plaatsvinden. Nei Skoen wil in contact komen met kwetsbare Helmonders die niet of moeilijk door standaard hulpverleningsorganisaties bereikt kunnen worden.

Levantogroep: Level-up, traject tot vrijwilliger informele zorg

Level-Up is een traject voor burgers, die laag op de participatieladder staan en een te grote afstand hebben tot regulier vrijwilligerswerk en die meer begeleiding, houvast en veiligheid tijdens het vrijwilligerswerk zoeken. Daarom krijgen ze steun en begeleiding in het ontwikkelen van communicatie- en sociale vaardigheden. Ze leren om kwaliteiten en talenten te ontdekken, te ontwikkelen en duurzaam in te zetten als vrijwilliger ’informele zorg’.

Reinier van Arkel: Duurzaamheid als medicijn

Het project richt zich op samen plastic recyclen en deel uitmaken van een recycle community. Het plastic dat binnen Reinier van Arkel wordt gebruikt wordt centraal ingezameld op de dagbestedingslocatie. Hier wordt het plastic gesorteerd en vermalen tot plastic korrels. Daarna wordt het plastic gesmolten en in mallen geperst. Zo ontstaan er nieuwe producten van gerecycled plastic. Bovendien creëert het inzicht en bewustwording bij deelnemers aan de dagbestedingsactiviteiten over het milieu, plastic en duurzaam recyclen.

Stichting Radar: Vrijwilligerspool in de (palliatieve) zorg

De doelgroep zijn ouderwordenden met een verstandelijke en veelal bijkomende beperking (fysiek beperkt, gedrag, dementie). Bepaalde activiteiten kunnen niet meer alleen door professionals worden gedaan; het sociaal netwerk van vrienden en verwanten ontbreekt. Vrijwilligers worden individueel ingezet bij het ondersteunen van bepaalde (palliatieve zorg)hulpvragen. Er komen echter steeds meer cliënten met dergelijke hulpvragen die beter door meerdere mensen kunnen worden opgelost.

Leger des Heils: Kom van de bank-bank

In samenwerking met U4U van FC Utrecht. Gedurende het Eredivisie-seizoen stelt FC Utrecht bij de 17 thuiswedstrijden in stadion de Galgenwaard een rij stoelen (‘bank’) beschikbaar voor deelnemers van het 50|50 workcenter (onderdeel van het Leger des Heils). In de aanloop naar een thuiswedstrijd worden geïsoleerde deelnemers verleid om onder begeleiding van een werkbegeleider van het Leger des Heils werkzaamheden te verrichten in het stadion. Bijvoorbeeld het schoonmaken van de kleedruimtes en algemene ruimtes in het stadion of allerhande technische werkzaamheden. Deelname aan deze activiteiten wordt beloond door het bijwonen van de thuiswedstrijd.

Emergis: Tiny houses voor cliënten door cliënten

Het plaatsen van drie Tiny houses als opstapwoningen voor mensen die zijn aangewezen op de opvang, of een klinische opname maar zeer groepsongeschikt zijn. De bouw van deze Tiny houses wordt gedaan door de Werkleerbedrijven (dagbestedingslocaties) van Emergis. De woningen worden gebouwd door cliënten voor cliënten en deels gemaakt van restafval dat gedoneerd wordt door een groot houtbewerkingsbedrijf. De mensen die in deze woningen komen te wonen voelen zich vaak ook zo in de samenleving; weggeworpen en afgedaan. Door dit hout op een moderne en hippe manier vorm te geven in een huis zit hier ook het principe is dat wat weggegooid is toch mooi kan worden.

Stichting WVO Zorg: Matchen en Doen!

Waardevolle ontmoetingen en verbinden van gelijkgestemden, dat is Matchen en Doen! Door de STIP methode leert WVO Zorg hun verpleeghuisbewoners goed kennen: de interesses en behoeften zijn in beeld. Ze weten dit vaak nog niet van hun netwerk en van hun vrijwilligers. Om een goede match te maken, gaan ze investeren in de uren van medewerkers om gesprekken te voeren met familie van bewoners en met vrijwilligers. De informatie die ze ophalen wordt gematchd met de interesses en behoeften van de verpleeghuisbewoners en zo ontstaan er Matches om samen iets te gaan Doen!

SDW: Mediateam-cliëntservicecentrum

Een unieke dagbestedingsvorm genaamd mediateam bestaande uit cliënten en medewerkers van SDW die binnen en buiten SDW opdrachten uitvoeren in de mediabranche. Cliënten krijgen energie en maken persoonlijke groei door van het maken van video's. Voor cliënten is het leerzaam om mee te denken met de opzet van het journaal, te presenteren en te filmen.

Stichting Socialrun / UMC Utrecht: House in Motion

Via House in Motion wordt sporten in groepsverband mogelijk gemaakt voor mensen met psychische kwetsbaarheden. House In Motion biedt online groepslessen met begeleiding door sportdocenten en ervaringsdeskundigen. Gedurende een half jaar wordt met de deelnemers naar inbedding van bewegen in het dagelijks leven toegewerkt en indien mogelijk ook naar de overstap naar het reguliere beschikbare sportaanbod in de omgeving. Het traject wordt ondersteund met een gepersonaliseerde smartphone app (Muva app). Met sociaal-inclusief bewegen draagt House In Motion eraan bij dat iedereen kan meedoen in de maatschappij.

Feestelijke prijsuitreiking

Op 1 december a.s. zal de feestelijke prijsuitreiking van de CZ zorgprijzen plaatsvinden in kasteel Maurick in Vught. Alle genomineerde organisaties worden uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen en hun project te pitchen voor de aanwezigen. Aan het einde van de middag worden de prijzen uitgereikt door Ine van Hest, vast jurylid van de CZ Zorgprijs.

CZ Fonds

Hebt u een vraag over uw lopend project? Neem gerust contact met ons op.

Naar boven