Genomineerden CZ Zorgprijs 2023 zijn bekend

De voorselectie van de CZ Zorgprijs heeft plaatsgevonden. Uit de 53 inzendingen zijn onderstaande projecten genomineerd:

Senioren collectief Oosterhout: Hofje van Oosterhout

Dit initiatief richt zich op 22 woningen voor kwetsbare ouderen met een duurzame uitwerking op wonen, milieu, leven en zorg.

Vitalis woongroep: Groener dan groen

Groener dan groen zorgt voor kruisbestuiving, zingeving, bewustwording, inclusie, co-creatie, het delen van talent waarbij restmaterialen door wijkbewoners en bewoners uit het woonzorgcomplex worden omgetoverd naar duurzame groene producten.

Boots apotheek Prinsenbeek: Stoppen met protonpompremmers

Het onnodig medicatiegebruik van protonpompremmers stoppen en het onnodig voorschrijven te voorkomen.

De 2e stemwinkel B.V.: Purinox HME vermindert de plastic afvalstroom

Er zijn ongeveer 2000 tracheostomiepatiënten (mensen met een zogenaamde luchtpijpsnede) in Nederland die een zogenaamde warmte-vochtwisselaar (HME) gebruiken. Daarmee kunnen ze hun luchtwegen vochtig houden. De roestvrijstalen Purinox kan deze meestal plastic HME vervangen.

Martini ziekenhuis: Toilet met filter dat röntgencontrastmiddelen absorbeert

In het Martini ziekenhuis is als proef een toilet geïnstalleerd dat gebruikt wordt bij de afdeling Radiologie. Het toilet is voorzien van een filter dat röntgencontrastmiddelen absorbeert, zodat deze niet meer in het afvalwater terechtkomen.

Vivisol Nederland B.V.: Vivisol Duurzame Bingo

Vivisol is hard op weg een meer duurzame organisatie te worden. Als onderdeel daarvan is het de bedoeling medewerkers inspireren duurzamer te werken. Daarom wordt geprobeerd hen op een speelse manier kennis te laten maken met een meer duurzame manier van denken.

Archipel Zorggroep: Aan de bak! AI en Archipel tegen voedselverspilling en voor gezonde en duurzame voeding

Via AI wordt verspilling innovatief gemonitord en daarmee concrete stappen gezet naar 50% minder afval en zero waste van afval naar grondstof in 2030.

Rijnstate: Vermindering van de anesthesiedampen op de OK

Rijnstate wil het gebruik van totaal intraveneuze anesthesie vergroten. Er is nu nog wat weerstand, maar hulpmiddelen kunnen dit wegnemen.

OLVG: Onzinnig gebruik van de celstofmat, groendoeners zijn het zat!

De celstofmat is van de meest gebruikte maar ook meest vervuilende wegwerpartikelen in het ziekenhuis. Het is de bedoeling een bewustzijnscampagne op te zetten in het OLVG om uiteindelijk afval te reduceren, CO2 uitstoot en kosten te verminderen.

Stichting HagaZiekenhuis: IV Narcose bij patiënten: Veilig maar Groener!

Het HagaZiekenhuis heeft onderzocht of er minder materiaal en medicatie bij MRI-onderzoek onder narcose kan worden gebruikt, waardoor er minder afval is van materialen als medicatie. Daarnaast gaan de kosten omlaag.

Feestelijke prijsuitreiking

Het CZ Fonds reikt de CZ Zorgprijs uit om vernieuwende projecten rond een specifiek thema te bevorderen. 14 december a.s. zal de feestelijke prijsuitreiking van de CZ zorgprijzen plaatsvinden tijdens een inspiratiesessie rondom duurzaamheid. Tijdens deze middag worden de prijzen uitgereikt door Wouter Scheepens, interim-directeur-bestuurder van MVO Nederland en juryvoorzitter van de CZ Zorgprijs 2023. Het beste project krijgt een cheque van € 15.000. Daarnaast zijn er nog prijzen van € 10.000 en € 5.000.

#Duurzaamheid

Met het thema #duurzaamheid wil het CZ Fonds aandacht geven aan de verduurzaming van de zorgsector. Het CZ Fonds zoekt via de CZ Zorgprijsvraag 2023 creatieve ideeën en oplossingen die bijdragen aan het verlagen van de voetafdruk van de zorgsector op het milieu. Hoe draagt u als zorgverlener uw steentje bij aan de verduurzaming van de zorg? Welke duurzame initiatieven kunt u implementeren in uw dagelijkse werk? Draagt dit bij aan het verlagen van de negatieve impact die de zorg heeft op klimaat en milieu?

Waarom dit thema?

De zorgsector is verantwoordelijk voor 7% van de totale jaarlijkse Nederlandse CO2-uitstoot. De gezondheidszorg wordt zelf ook geconfronteerd met de effecten van klimaatverandering. Zo leiden klimaatverandering en milieuverontreiniging tot meer en andere zorgvragen. Om een gezonde en duurzame toekomst van de zorg te behalen, hebben zorginstellingen, overheden en bedrijven hierover afspraken gemaakt in de Green Deal Duurzame Zorg.

Duurzame zorginitiatieven kunnen bijdragen aan de toekomstbestendigheid van zorg. Zo kan de natuur een heilzame werking hebben voor mensen op een GGZ-wachtlijst, kan plantaardige voeding bijdragen aan het bevorderen van de gezondheid van medewerkers en cliënten, of kan afvalreductie plaatsvinden door aparte inzameling en recycling.

Om de zorgsector te verduurzamen is een gezamenlijke inspanning nodig. Bewustwording van onder andere zorgverleners is een voorwaarde voor verduurzaming. Goede voorbeelden kunnen hierbij helpen. De focus van de zorgprijs ligt hierbij op (kleine) verbeterinitiatieven waar zorgverleners vanuit hun dagelijkse werkzaamheden toe geïnspireerd raken.

CZ Fonds

Heeft u een vraag over uw lopend project? Neem gerust contact met ons op.

Naar boven