CZ Zorgprijs

Reinier van Arkel wint CZ Zorgprijs 2022

“Duurzaamheid als medicijn” heeft de CZ Zorgprijs 2022 van € 25.000 gewonnen. 27 inzendingen dongen dit jaar mee naar de CZ Zorgprijs, er werden 11 projecten genomineerd. Met het thema ’#iedereenkanmeedoen’ wil het CZ Fonds dit jaar aandacht geven aan een vernieuwende, zinvolle dagbesteding en participatie voor mensen met een (langdurige) psychische zorgvraag.

Het project van Reinier van Arkel richt zich op samen plastic recyclen en deel uitmaken van een recycle community. Het plastic dat binnen Reinier van Arkel wordt gebruikt wordt centraal ingezameld op de dagbestedingslocatie. Hier wordt het plastic gesorteerd en vermalen tot plastic korrels. Daarna wordt het plastic gesmolten en in mallen geperst. Zo ontstaan er nieuwe producten van gerecycled plastic. Bovendien creëert het inzicht en bewustwording bij deelnemers aan de dagbestedingsactiviteiten over het milieu, plastic en duurzaam recyclen.

Tweede prijs naar 'Level-up'

De tweede prijs van € 10.000 ging naar Levantogroep voor “Level-up, traject tot vrijwilliger informele zorg”. Level-Up is een traject voor burgers, die laag op de participatieladder staan en een te grote afstand hebben tot regulier vrijwilligerswerk en die meer begeleiding, houvast en veiligheid tijdens het vrijwilligerswerk zoeken. Daarom krijgen ze steun en begeleiding in het ontwikkelen van communicatie- en sociale vaardigheden. Ze leren om kwaliteiten en talenten te ontdekken, te ontwikkelen en duurzaam in te zetten als vrijwilliger ’informele zorg’.

Derde prijs voor 'Kom van de bank-bank'

Leger des Heils, in samenwerking met U4U van FC Utrecht, won met “Kom van de bank-bank” de derde prijs van € 5.000. Gedurende het Eredivisie-seizoen stelt FC Utrecht bij de 17 thuiswedstrijden in stadion de Galgenwaard een rij stoelen (‘bank’) beschikbaar voor deelnemers van het 50|50 workcenter (onderdeel van het Leger des Heils). In de aanloop naar een thuiswedstrijd worden geïsoleerde deelnemers verleid om onder begeleiding van een werkbegeleider van het Leger des Heils werkzaamheden te verrichten in het stadion. Bijvoorbeeld het schoonmaken van de kleedruimtes en algemene ruimtes in het stadion of allerhande technische werkzaamheden. Deelname aan deze activiteiten wordt beloond door het bijwonen van de thuiswedstrijd.

Eervolle melding voor 'Tiny Houses'

Een eervolle vermelding is verleend aan Emergis met “Tiny Houses voor cliënten door cliënten”. In dit project worden drie Tiny Houses geplaatst als opstapwoningen voor mensen die zijn aangewezen op de opvang, of een klinische opname maar zeer groepsongeschikt zijn. De bouw van deze Tiny Houses wordt gedaan door de Werkleerbedrijven (dagbestedingslocaties) van Emergis. De woningen worden gebouwd door cliënten voor cliënten en deels gemaakt van restafval dat gedoneerd wordt door een groot houtbewerkingsbedrijf. De mensen die in deze woningen komen te wonen voelen zich vaak ook zo in de samenleving; weggeworpen en afgedaan. Door dit hout op een moderne en hippe manier vorm te geven in een huis zit hier ook het principe is dat wat weggegooid is toch mooi kan worden.

Feestelijke prijsuitreiking

Op 1 december a.s. vond de feestelijke prijsuitreiking van de CZ zorgprijzen plaats in kasteel Maurick in Vught. Alle 11 genomineerde organisaties werden uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen en hun project te pitchen voor de aanwezigen. Aan het einde van de middag zijn de prijzen uitgereikt door Ine van Hest, vast jurylid van de CZ Zorgprijs.

Thema: "#iedereenkanmeedoen"

Met het thema ’#iedereenkanmeedoen’ wil het CZ Fonds aandacht geven aan een vernieuwende, zinvolle dagbesteding en participatie voor mensen met een (langdurige) psychische zorgvraag.

Thema: "#iedereenkanmeedoen"

CZ Fonds

Hebt u een vraag over uw lopend project? Neem gerust contact met ons op.

Naar boven