Onze afspraken met zorgverleners

CZ vindt het belangrijk dat verzekerden de beste zorg krijgen. Daarom hebben we met meer dan 45.000 zorgverleners afspraken gemaakt. Over de kwaliteit van zorg, samenwerking, wachttijden en bereikbaarheid. En ook over de prijs en de hoeveelheid zorg die elke zorgverlener levert. Zo blijft zorg nu en in de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar.

Goede afspraken, betere zorg

We zoeken continu naar manieren om de zorg te verbeteren. Bij het contracteren van zorgverleners letten we bijvoorbeeld op:

  • Uitkomsten van zorg, zoals bijwerkingen, her-operaties en verschillen in overlevingskans.
  • Of patiënten goed en volledig worden geïnformeerd over de behandelmogelijkheden.
  • Of patiënten toegang hebben tot álle behandelopties.
  • Ervaringen van andere patiënten.
  • Hoe lang iemand moet wachten op een behandeling.

Zorgvinder

Onze verzekerden kunnen terecht bij meer dan 45.000 zorgverleners. Al deze gecontracteerde zorgverleners zijn opgenomen in de Zorgvinder. Hier staat de contactinformatie, informatie over de kwaliteit van de zorg en de patiëntenwaarderingen.

Extra afspraken voor gespecialiseerde zorg

Soms zien we dat de kwaliteit van zorg nog verder kan verbeteren. We stellen dan extra kwaliteitseisen aan de zorgverleners (selectieve inkoop), of stimuleren samenwerking tussen ziekenhuizen (expertzorg).

Selectieve inkoop

Voor sommige specifieke behandelingen in het ziekenhuis, bij de fysiotherapeut of bij de psycholoog maken we alleen afspraken met gespecialiseerde zorgverleners. Want we zagen dat de zorg van hogere kwaliteit is als zorgverleners een speciale opleiding hebben, of als ze een behandeling vaak uitvoeren. Hierdoor zijn minder nabehandelingen nodig en hoeven verzekerden minder vaak naar het ziekenhuis.

Expertzorg

We stimuleren samenwerking tussen ziekenhuizen, in het bijzonder bij zeldzame en ingewikkelde aandoeningen. Want niet elk ziekenhuis heeft ervaring met de behandeling van deze aandoeningen. Hierdoor zien we verschillen in de kwaliteit van zorg. Wij vinden samenwerking in dit geval belangrijk, zodat altijd ervaren artsen betrokken zijn bij de behandeling van deze zeldzame en ingewikkelde aandoeningen. Soms betekent dit ook dat de zorg verplaatst wordt naar het ziekenhuis van de ervaren arts. We noemen dit expertzorg.

Andere afspraken met zorgverleners

We maken met zorgverleners ook afspraken over wachttijden en bereikbaarheid en het aantal behandelingen dat zij per jaar uitvoeren.