Duurzame coalitie: langdurige samenwerking met zorgverleners

Samen aan de slag voor betere zorg

De zorg in Nederland is ontzettend goed. Maar we hebben wel te maken met lange wachttijden, een tekort aan personeel en stijgende kosten. Hier doen we iets aan.

Samen aan de slag

We gaan op een vernieuwende manier met zorgverleners samenwerken. Dat doen we in een duurzame coalitie. Samen met de zorgverlener werken we aan één doel: betere én betaalbare zorg. Normaal maken we elk jaar opnieuw afspraken over de prijs en de kwaliteit. In een duurzame coalitie doen we dat anders. En gaan we een stap verder.

Eén team, één doel

Door het sluiten van meerjarige overeenkomsten hoeven we niet ieder jaar te onderhandelen. Daardoor hebben we de rust en ruimte om aan innovatieve projecten te werken. Dat doen we samen in een topteam, met medewerkers van de zorginstelling én van CZ.

Voorbeelden uit de praktijk

In onze duurzame coalities werken we echt aan betere zorg. En dat levert mooie resultaten op:

 • MijnIBDcoach (Zuyderland Ziekenhuis en Elkerliek Ziekenhuis)
  Met de online coach kunnen patiënten met chronische darmklachten chatten met een verpleegkundige of arts. Ook kunnen ze zelf hun gezondheid bijhouden. Gaat alles goed? Dan is een afspraak in het ziekenhuis niet nodig. Door het gebruik van de online coach is het aantal ziekenhuisopnames gehalveerd.
 • Parkinson Coach (Zuyderland Ziekenhuis)
  De Parkinson Coach helpt patiënten om hun gezondheidssituatie in de gaten te houden. De patiënt komt meer te weten over de ziekte en kan deze beter onder controle houden.
 • Flexibel gips voor patiënten met botbreuken (Elkerliek Ziekenhuis)
  Normaal moet gips verwijderd worden in het ziekenhuis. Met flexibel kunststof gips hoeft dat niet. Patiënten met eenvoudige botbreuken hoeven dus niet nog eens naar het ziekenhuis. Dat scheelt tijd én geld.
 • Online GGZ behandeling (GGZ-instelling Mentaal Beter)
  Mensen met depressieklachten en angststoornissen kunnen online behandeld worden. Zonder wachttijd. Ze kunnen namelijk direct aan de slag, gewoon vanuit huis. Zo kunnen we de wachtlijsten in de GGZ verkorten.

Goede ideeën delen

In onze duurzame coalities bedenken we veel goede ideeën om de zorg te verbeteren. Die succesvolle initiatieven gaan we delen, zodat ze in heel Nederland kunnen worden ingezet. Want alleen samen kunnen we de zorg goed en betaalbaar houden. Nu én in de toekomst.

Hoe werken Duurzame Coalities?

CZ staat niet aan de zijlijn, maar is intensief betrokken. Samen met de zorginstelling maken we afspraken over kwaliteit, toegankelijkheid, kosten en het werkplezier van zorgmedewerkers. En we voelen ons beide verantwoordelijk voor het behalen van onze doelen. We zetten in op innovaties in de zorg. Maar we kijken ook naar het verbeteren van de bedrijfsprocessen van de zorginstelling.

Naar boven