27 miljoen voor Zuid-Limburg om gezond en goed leven in de wijk te bevorderen
PlusWIJken krijgt steun van zorgverzekeraars CZ en VGZ
De komende drie jaar is er 27 miljoen euro beschikbaar voor de regio Zuid-Limburg voor uitvoering van het plan PlusWIJken. In PlusWIJken werken inwoners, welzijnsinstellingen, huisartsen, gemeenten, zorgorganisaties en zorgverzekeraars samen om de gezondheid en het welzijn van inwoners in de wijk en de regio te verbeteren. De steun van CZ en Coörporatie VGZ betekent dat de financiële investering beschikbaar komt uit de transformatiemiddelen van het Integraal Zorgakkoord (IZA).
Integrale aanpak nodig
Door de samenwerking tussen zorg en sociaal domein in de wijk te versterken, worden inwoners beter geholpen. Tegelijkertijd biedt het kansen om de uitdagingen in de regio aan te pakken. In Zuid-Limburg groeit de zorgvraag sneller dan het zorgaanbod. Er zijn flinke gezondheidsachterstanden ten opzichte van de rest van Nederland en het zorggebruik is hoog in vergelijking met andere regio’s. Bovendien zijn er door factoren als een laag opleidingsniveau, armoede, eenzaamheid en verminderde zelfregie grote verschillen tussen wijken en tussen gemeenten. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is een (regionale) integrale domeinoverstijgende aanpak nodig. PlusWIJken geeft invulling hieraan.
Wiro Gruisen, manager regioregie CZ, onderstreept de kansen die PlusWIJken biedt: "Het wordt steeds belangrijker om een goede verbinding te leggen tussen de verschillende leefdomeinen die van belang zijn voor een goede gezondheid van mensen. Goede zorg is belangrijk, maar soms zijn mensen meer gebaat bij andere hulp of ondersteuning. De huisarts is een belangrijke schakel, maar er is veel meer hulp in de wijk die we beter op elkaar laten afstemmen. Maar dat gaat niet vanzelf, dat moeten we organiseren. Met de PlusWIJken-aanpak ontstaat er niet alleen een goed netwerk in de wijk, het wordt ook een lerend netwerk van wijkaanpakken in Zuid-Limburg. Daardoor gaan we echt het verschil maken en kunnen we de regionale opgaven om de gezondheidsachterstanden in te lopen en de zorg slimmer te organiseren, ook waarmaken. En dat is absoluut nodig om de toegang tot de zorg in de komende jaren voor iedereen veilig te stellen."
Wat is PlusWIJken?
PlusWIJken is onderdeel van het Regioplan Zuid-Limburg. De focus van PlusWIJken is gericht op het creëren van samenhang en verbinding tussen bestaande en nieuwe initiatieven in de wijk. Er wordt aangesloten bij wat inwoners nodig achten in hun wijk, waarbij organisaties in de zorg en het sociaal domein integraal samenwerken. Dit realiseren we door een PlusWIJkteam in de wijk in te zetten, om te beginnen in zes pilotwijken verdeeld over de regio. Aan de hand van een wijkbeeld en wijkplan gaat het PlusWIJkteam aan de slag. Van ervaringen wordt geleerd. Ook wordt een toolbox ontwikkeld waarmee andere wijken de aanpak PlusWIJken kunnen implementeren.
Zowel in de pilotwijken als regiobreed worden vier kernaanpakken ingezet die de integrale samenwerking versterken en inwoners de juiste hulp en ondersteuning bieden: de Doorbraakmethode, Welzijn op Recept, Kernteam Ouderen en PlusPraktijken. De komende drie jaar worden met de Doorbraakmethode 1000 huishoudens met een onzeker bestaan geholpen. Voor Welzijn op Recept gaan 30 fulltime welzijnscoaches aan de slag met patiënten die nu bijvoorbeeld met sociale problemen naar de huisarts gaan maar beter worden geholpen door ze weer actief te laten meedoen in de samenleving. 35 Kernteams Ouderen gaan de zorg voor thuiswonende, kwetsbare ouderen ‘slimmer’ organiseren en coördineren in de wijk. En elke huisartsenpraktijk wordt een PlusPraktijk die betere zorg aan patiënten kan bieden, onder andere door het gebruik van slimme digitale oplossingen en effectieve samenwerking in de wijk.
Samenwerking op wijk- én regioniveau is cruciaal
Esther van Engelshoven, voorzitter Raad van Bestuur Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg, is een van de twee bestuurlijke kartrekkers van de stuurgroep PlusWIJken en nauw bij alle voorbereidingen betrokken. Ze is verheugd dat PlusWIJken uit de startblokken komt: “Het organiseren van een domeinoverstijgende samenwerking en het inrichten van een gedegen samenwerkingsinfrastructuur is cruciaal om onze ambities te realiseren. Dat kan alleen als iedereen echt wil en gaat samenwerken, over de muren van de eigen organisatie heen. In de voorbereiding hebben alle betrokken organisaties uit het zorg- en sociaal domein die wil getoond. Er zijn belangrijke stappen gezet. Samenwerking organiseren kost tijd, tegelijkertijd willen we snelheid maken. Daarom zijn we niet alleen blij met de toekenning van de financiële middelen maar ook met het vertrouwen van CZ en VGZ. Een belangrijke basis voor het realiseren van PlusWIJken, in zoveel mogelijk wijken in Zuid-Limburg.”
Jeroen Hoenderkamp is de andere bestuurlijke kartrekker van PlusWIJken en wethouder van gemeente Maastricht: “De wijk is de plek waar het gebeurt: inwoners, professionals en organisaties ontmoeten elkaar hier. Zij voelen zich verbonden met hun wijk, werken samen en sturen door naar partners. Het is aan ons als gemeenten, maatschappelijke organisaties en medisch domein om in die wijken aan de slag te gaan, zodat de zorg toekomstbestendig en toegankelijk blijft voor iedereen, kinderen in goede gezondheid opgroeien en iedereen in staat is om een gezond, vitaal leven te leiden. Dat is waar we met PlusWIJken aan gaan werken.”
