Betere kwaliteit van leven voor patiënten met diabetes type 1
Diabeter en Diabstore sluiten meerjarige overeenkomst met zorgverzekeraar CZ
Het in diabeteszorg gespecialiseerde Diabeter heeft op 6 november 2019 samen met hulpmiddelenleverancier Diabstore een driejarige overeenkomst gesloten met zorgverzekeraar CZ. Zo richten zij zich gezamenlijk op het verbeteren van de zorg voor mensen met diabetes type 1.
6 november 2019
De overeenkomst omvat afspraken over de uitkomsten van medische behandelingen, maar is vooral ook gericht op het bevorderen van een betere kwaliteit van leven voor diabetespatiënten. De daadwerkelijke impact en kosten rondom diabetes type 1 worden beter in beeld gebracht, waarmee de zorg voor deze patiëntengroep wordt verbeterd. En dat is nodig, want diabetes type 1 kent een verscheidenheid aan problemen en complicaties die op korte of lange termijn kunnen ontstaan.
Van links naar rechts: Henk Veeze (Diabeter), Joep de Groot (CZ), Pieter-Jan Jongeling (Diabstore).
Waardetoevoeging
In de samenwerking kiezen Diabeter, Diabstore en CZ er voor om te kijken naar zowel de medische, patiënt-gerelateerde en financiële aspecten van diabeteszorg. Een zogenaamde value based healthcare benadering. “Doordat Diabeter een vooraf afgesproken integraal tarief ontvangt om aan alle aspecten van diabeteszorg te werken, wordt innovatie gestimuleerd. Dat helpt echt om stappen te maken op weg naar de beste diabeteszorg”, zegt Joep de Groot, voorzitter raad van bestuur van CZ. “En dat is nodig omdat hiermee niet alleen veel leed wordt voorkomen, maar ook omdat door innovatie in de zorg de kosten kunnen worden beheerst.”
Beste zorg door individuele aanpak
Patiënten met diabetes type 1 hebben te maken met verschillende schakels in de zorg voor wat betreft zorgverleners en leveranciers van hulpmiddelen. Diabeter bundelt deze schakels en levert op basis van een integraal tarief de totale zorg en hulpmiddelen, afgestemd op de individuele patiënt. Doordat de behandelend arts de bestelling beheert van medicatie en hulpmiddelen zoals glucosemeters en insulinepompen, krijgt de patiënt exact dat wat hij nodig heeft in de juiste hoeveelheid.
Ziekenhuisopnames worden met de aanpak van Diabeter zoveel mogelijk voorkomen. Dat geldt voor de langere termijn ook voor complicaties zoals hart- en vaatziekten en nierfalen. “Elke patiënt is anders waardoor niet iedereen dezelfde diabeteszorg of zelfde hulpmiddelen nodig heeft. Door de zorg voor deze patiënten in zijn geheel over te nemen, kan een behandelaar samen met de patiënt gericht het juiste middel op het juiste moment kiezen”, vertelt Henk Veeze, kinderarts en mede-oprichter van Diabeter. “Dat geeft ruimte voor innovatie in de zorg.”
Zorg is meer dan een getal
Met de samenwerking komt er meer aandacht voor de kwaliteit van leven van mensen met diabetes en worden zij geholpen hoe het beste met hun aandoening om te gaan. Op die manier kunnen zij hun taken in het gezin zo normaal mogelijk blijven uitvoeren en worden zij op het werk niet te veel belemmerd. Voor kinderen geldt dat zij gewoon naar school kunnen zonder dat er veel verzuimd hoeft te worden. “Wij zijn sinds onze overstap vanuit het ziekenhuis zo vooruit gegaan in de diabetesregeling van onze zoon. Hij voelt zich veel beter, zit veel beter in zijn vel en we hebben als gezin onze vrijheid min of meer terug”, aldus een ouder op Zorgkaart Nederland.
Diabeteszorg is dan ook meer dan een getal op de glucosemeter. Het meten van wat er voor de patiënt echt toe doet en hoe de zorg wordt ervaren staat voorop. Hiermee laat Diabeter zien te werken aan de beste zorg. “Daarover zijn wij zo enthousiast dat we samen met Diabeter en Diabstore de diabeteszorg verder willen verbeteren. Daar hoort een meerjarige samenwerking bij”, aldus de Groot. Alle drie de organisaties zijn dan ook heel verheugd met de samenwerking. “We hebben al jaren een goede relatie met CZ als het om diabeteszorg gaat, maar deze stap is een belangrijke mijlpaal voor de toekomst', zegt Veeze.”