CZ aanwezig bij lancering SchuldenlabNL

In Den Haag is vanmorgen (14 november) door koningin Máxima het SchuldenlabNL gelanceerd. Het SchuldenlabNL is een samenwerkingsverband van verschillende partijen om succesvolle projecten rondom armoede en schulden op te schalen. CZ is één van de partners van het SchuldenlabNL. Daarom was ook Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter van CZ, aanwezig.

14 november 2018

Grote maatschappelijke kosten

Er zijn meer dan twee miljoen huishoudens met betalingsachterstanden, waarvan 1,4 miljoen met risicovolle of problematische schulden. Er hebben nog nooit zoveel mensen in de schuldhulpverlening gezeten als nu: 94.000. Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat mensen zich aanmelden voor schuldhulpverlening. De maatschappelijke kosten zijn enorm: jaarlijks 11 miljard euro.

Lokale aanpak

CZ stond met Schuldenlab070 aan de basis van de publiek-private samenwerking als het gaat om schulden. Samen met andere partijen heeft CZ het in een pilot mogelijk gemaakt om een groep Haagse probleemgezinnen te helpen zonder bureaucratisch rompslomp. Wim van der Meeren is blij met de landelijke samenwerking. “Vaak zien we dat kwetsbare burgers met hun problemen in de zorg terecht komen, terwijl de aanpak van de kern van het probleem, zoals schulden, beter zou zijn. Dit besef groeit gelukkig. In Den Haag hebben we met schuldenlab070 geleerd dat we in samenwerking met andere partijen het verschil kunnen maken.”

Landelijke opschaling

Tal van partijen zijn met de schuldenproblematiek bezig, maar de aanpak is versnipperd en kan daardoor effectiever. Volgens Van der Meeren kan SchuldenlabNL hier een grote bijdrage aan leveren. “Met onder andere het lokale initiatief in Den Haag hebben we gezien dat de samenwerking tussen partijen het verschil kan maken, nu moeten we zorgen dat niet iedere keer het wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden. De beweging die we met Schuldenlab070 hebben ingezet kunnen vanaf vandaag versnellen.”

Lancering schuldenlab