CZ helpt patiëntenverenigingen bij opsporing diabetes

De patiëntenverenigingen Anoiksis, voor mensen met psychogevoeligheden en Diabetes Vereniging Nederland (DVN) gaan met hulp van CZ samenwerken. Doel is de bewustwording over diabetes te vergroten en de ziekte waar mogelijk op te sporen. CZ bracht de organisaties met elkaar in contact en vergoedt onder andere de kosten van materialen voor het meten van de bloedsuikerspiegel.

2 mei 2019


Tijs van Hoek, zorginkoper bij CZ: ‘Kruisbestuiving tussen patiëntenorganisaties kan efficiëntie in de zorg bevorderen. Daar zetten we ons graag voor in. We proberen daarom daar waar we mogelijkheden zien, organisaties met elkaar in contact te brengen en te ondersteunen. Mensen met pyschogevoeligheden hebben door medicatie een grotere kans op diabetes. Samenwerking tussen Anoiksis en DVN kan dus veel meerwaarde hebben.

Bewustwording

Angela de Rooij van Diabetes Vereniging Nederland beaamt dit. ‘Vorig jaar hebben we een presentatie gegeven op de jaarvergadering van Anoiksis. Daar hebben we ook een prikactie gehouden. Dat was voor veel mensen een bewustwordingsmoment. Vervolgens zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Hoe kunnen we elkaar nu vaker vinden? We wandelen allebei met onze leden. Zo is het idee ontstaan dat een aantal van onze leden meegaan tijdens een wandeling van Anoiksis. Daar koppelen we dan opnieuw een prikactie aan. Het is fijn dat CZ dit mogelijk maakt door materialen te vergoeden.

Ondersteuning

Ook Leo Finn, secretaris van Anoiksis is positief. ‘Met zo’n wandeling kunnen we onze leden alert maken op hoe belangrijk het is om hun bloedsuikerspiegel te meten. En omdat het is gekoppeld aan een wandeling kunnen we onze leden ook laten zien hoe zo’n wandeling effectief werkt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Dat een verzekeraar hierbij begeleiding en concrete ondersteuning biedt, vinden wij geweldig.

Beiden zien ook samenwerkingsmogelijkheden met andere verenigingen. Finn: ‘Alle patiënten die antipsychotica nemen, bevinden zich in de risicogroep, dus ook voor bijvoorbeeld de depressiepatiëntenvereniging kan dit interessant zijn.’ De Rooij vult aan: Wij hebben bijvoorbeeld al samenwerking gezocht met de oogvereniging. Oogproblemen zijn bij ons een complicatie, maar voor de oogvereniging is het hun corebusiness. Het is mooi als je de expertise van een andere vereniging kan benutten.’ Ook Tijs van Hoek ziet hiervoor kansen. ‘Bij goede ideeën gaan wij graag het gesprek aan.