CZ maakt premie 2025 bekend

De meest gekozen basisverzekering van CZ (Zorg-op-maatpolis) kost volgend jaar € 159,99 per maand, een stijging van € 14,14.

Nederland behoort nog steeds tot de best presterende landen in de wereld als het gaat om de gezondheidszorg. Maar betaalbaarheid en personeelskrapte in de zorg vormen een grote uitdaging voor de toekomst. “Ingrijpende veranderingen in de zorg zijn nodig, maar met de juiste keuzes is er gelukkig ook veel mogelijk,” zegt Joep de Groot, voorzitter van het bestuursteam van CZ. “Daarbij zouden we moeten beginnen met de discussie ‘wat is zorg?’ Waar willen we als maatschappij nu in investeren en op welke andere gebieden accepteren we dan dat we daar minder hard in groeien.” Er ligt volgens hem een kans om de zorg klaar te maken voor de toekomst en zelfs te verbeteren. “Maar dit lukt alleen als we ook moeilijke en soms impopulaire keuzes durven te maken.”

Kosten voor zorg nemen toe

De kosten van de zorg nemen ook volgend jaar verder toe, waardoor een premiestijging onvermijdelijk is. “Een premiestijging is geen prettige boodschap, maar er is wel een goede verklaring voor. Vooral door de vergrijzing gaan we steeds meer zorg gebruiken. Daarnaast zien we dat de zorg duurder wordt door stijging van de loonkosten en door nieuwe behandelingen,” aldus De Groot. Hij benadrukt daarmee het belang om maximaal in te zetten op de mogelijkheden die de zorgtransitie biedt. “Als we nu niets veranderen, dan worden de problemen alleen maar groter.”

Zorgtransitie biedt kansen voor zorg

De Groot ziet ook positieve ontwikkelingen. “De afgelopen jaren is een beweging op gang gekomen die ik in de zorg nog niet eerder heb gezien. In samenwerking met onder meer zorgverleners, inwoners en gemeenten hebben we op verschillende plekken laten zien dat er oplossingen mogelijk zijn. Als zorgverzekeraar investeren we hierin fors.”

Daden belangrijk voor succesvolle zorgtransitie

Inmiddels zijn er tal van voorbeelden die de omslag in de zorg illustreren en bijdragen aan de toegankelijkheid van de zorg. Een aantal springen er voor De Groot uit, zoals de digitale transformatie van het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en de regionale digitaliseringsaanpak in Zuid-Limburg. “Die laten zien dat de rol die digitalisering kan spelen om noodzakelijke fysieke zorg toegankelijk te houden, groot is. Want verregaande digitale samenwerking, de inzet van thuismonitoring en het inrichten van digitale zorgpaden, maken het mogelijk voor patiënten om meer zorg thuis te ontvangen en chronische ziekten beter onder controle te houden. De patiënten krijgen meer regie en zij worden zo sneller en op een passende manier geholpen.”

Verder is De Groot onder de indruk van de initiatieven om de huisartsenzorg toegankelijk te houden. “De impact van vergrijzing is ook hier merkbaar. In Zeeland en Zuid-Limburg zie je een nieuwe aanpak die hierop inspeelt. In de aanpak staat voorkomen van zorg centraal. Als er toch hulp nodig is, dan is het van belang om te kijken wat er echt nodig is. Medische zorg blijkt dan niet altijd de beste oplossing. Zo heeft eenzaamheid fysieke klachten als gevolg, maar is soms vrijwilligerswerk of een buddy een betere oplossing.”

CZ investeert om vernieuwing van zorg en samenwerkingsconcepten op grote schaal toe te kunnen passen. De Groot ziet aan de voorbeelden dat het kan. “Het is hoopvol dat we zulke belangrijke stappen vooruit kunnen zetten. De komende jaren is het belangrijk dat we niet steeds het wiel opnieuw uitvinden, maar dat we vruchtbare initiatieven op grote schaal uitrollen.”

CZ groep

CZ is een onderlinge waarborgmaatschappij en heeft daarom geen winstoogmerk. Met 4,1 miljoen verzekerden is CZ groep de op een na grootste zorgverzekeraar van Nederland. CZ groep zet zich in om goede zorg in Nederland betaalbaar en toegankelijk te houden voor iedereen die het nodig heeft. Naast de merken CZ (inclusief CZdirect) en Just voert CZ groep ook de basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen uit van de merken Nationale-Nederlanden en OHRA.