CZ wijst Thyrofix aan als preferent geneesmiddel

Alleen voor nieuwe gebruikers schildkliermedicatie

Per 1 januari 2022 wordt Thyrofix (levothyroxine) van de fabrikant Focus Care Pharmaceuticals B.V als voorkeursmedicijn aangewezen voor nieuwe gebruikers van schildkliermedicatie. CZ heeft met de fabrikant van deze geneesmiddelen afspraken gemaakt over beschikbaarheid, voorraad, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de kosten van Thyrofix.

29 oktober 2021


Patiƫnten die al een geneesmiddel met de werkzame stof levothyroxine van een andere fabrikant gebruiken hoeven niet over te stappen op het preferent medicijn, maar kunnen het voor hen bekende geneesmiddel gewoon blijven gebruiken. De preferente aanwijzing geldt voor nieuwe gebruikers en is voor minimaal vier jaar van kracht met een optie om nog twee jaar te verlengen.

Geen onnodige wisselingen

Een belangrijk doel van deze aanwijzing is het voorkomen van onnodige wisselingen. We ontvangen regelmatig klachten van verzekerden dat ze (onnodig) worden omgezet van merk geneesmiddel. Dit willen we (voor nieuwe patiƫnten) zoveel mogelijk voorkomen door duidelijke en duurzame afspraken te maken over deze geneesmiddelen.

Alle sterktes

De preferente aanwijzing van Focus Care Pharmaceuticals B.V. geldt voor alle beschikbare sterktes levothyroxine. Hierdoor hoeft iemand die goed is ingesteld op Thyrofix tijdens deze periode niet meer van merk te wisselen, ook niet als de dosering van het geneesmiddel aangepast wordt.