EetJeBeter tijdens We Are Food 2018

Foodtruck biedt in maand mei kookinspiratie voor diabetici

Gezond en gevarieerd eten heeft veel impact op het verloop van diabetes II. Vijf maatschappelijk betrokken partners zien daar een kans liggen.

5 april 2018

Zij vormen de kartrekkers achter EetJeBeter: een initiatief dat diabetes II-patiënten inspireert om nieuwe, gezonde kookroutines te ontdekken.

Als onderdeel van We-Are-Food 2018 trekt EetJeBeter in de maand mei met een foodtruck door Noord-Brabant om patiënten, betrokkenen en zorgprofessionals op leuke en toegankelijke wijze te inspireren met kookclinics en voedingsadvies. Ook wordt er een EetJeBeter-app en kookboekje gelanceerd. Doel is om de diabetes II-patiënt op laagdrempelige wijze te faciliteren en motiveren om met kennis, tips en inzichten een fundamentele verandering in zijn of haar eetpatroon te realiseren. Chef-kok Robert Danse, die zelf diabetes II heeft, geeft als ervaringsdeskundige uitleg over zijn strijd tegen diabetes en hoe hij met “het nieuwe koken voor diabetici” grote stappen heeft gemaakt.

De vijf initiatiefnemers zijn zorgcateraar FoodforCare, zorgverzekeraar CZ, supermarktketen EMTÉ, Maison van den Boer en IT dienstverlener SIMAC: een combinatie van food- en gezondheidsexperts, met een grote intrinsieke motivatie. “Samen willen we enthousiasme creëren dat gezonde voeding lekker én binnen handbereik is”, aldus Henk Kivits, Keukenchef EetJeBeter.

We Are Food

Brabant is in 2018 Europese Regio van de Gastronomie. De provincie Noord-Brabant en AgriFood Capital zijn initiatiefnemers van We Are Food en lid van een netwerk van Europese regio’s die het thema gastronomie en duurzaam en gezond eten op de internationale agenda willen zetten. 2018 bestaat tien maanden lang uit een podium voor innovaties in de wereld van voedsel en gastvrijheid.

Lea Bouwmeester , directeur Diabetes Federatie Nederland: “De uitspraak dat gezonde voeding van belang is voor mensen met diabetes is heel herkenbaar. En tegelijkertijd makkelijker gezegd dan gedaan. Wat is gezonde voeding en hoe eet en leef je dan? Die vraag is ingewikkelder voor mensen. Daarin is o.a. ook kennis en laagdrempelige ondersteuning nodig. Juist daarom vinden we initiatieven als 'EetJeBeter' belangrijk. We volgen graag wat de effecten van de aanpak zijn voor de kwaliteit van leven van mensen met diabetes.”

EetJeBeter Truck Tour

De foodtruck doet gedurende de maand mei 12 Brabantse plaatsen aan: Tilburg, Breda, Eindhoven, Den Bosch, Roosendaal, Bergen op Zoom, Oss, Waalwijk, Veghel, Helmond, Uden en Valkenswaard.