Keuzewijzer ‘Houvast Dementie’ voor mantelzorgers dementie in Zeeland

Op vrijdag 14 september 2018 nam gedeputeerde Harry van de Maas het eerste exemplaar van HOUVAST Dementie in ontvangst, in zijn rol als Zeeuwse ambassadeur Dementie. Samen met Netwerkorganisatie Zeeuwse Zorgschakels en het Alzheimercentrum Limburg ontwikkelde zorgverzekeraar CZ een handig naslagwerk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in Zeeland: de HOUVAST Dementie.

20 september 2018


Als je te maken krijgt met (beginnende) dementie, komen er veel vragen op je af. Niet alleen voor degene met dementie, maar zeker ook voor de naasten en de omgeving. Ineens ben je ‘mantelzorger’ en ziet je toekomst er onzeker uit.: Hoe zorg je het beste voor je dierbare met dementie? Waar vind je uitleg? Wie kan je wegwijs maken in de hulp en ondersteuning die er is? Mensen met dementie en hun naasten/mantelzorgers kunnen in Zeeland gebruik maken van een onafhankelijk casemanager. De casemanager biedt ondersteuning in de thuissituatie en kent de regelgeving en mogelijkheden. Zij kan helpen om de zaken goed te regelen totdat het thuis niet meer gaat. Daarnaast geeft ze uitleg over het ziektebeeld en hoe je daar het beste mee om kan gaan. Op die manier zijn de casemanagers een bron van informatie en hulp voor dementerenden en hun verzorgers.

Naast deze persoonlijke hulp is er nu ook een papieren naslagwerk: de keuzewijzer HOUVAST Dementie. In deze keuzewijzer staat naast uitleg over dementie en hoe de diagnose wordt gesteld ook handige informatie over het zorg- en ondersteuningsaanbod in Zeeland. Omdat we het belangrijk vinden dat hulp dichtbij huis georganiseerd wordt, zijn er drie versies van de keuzewijzer: voor Walcheren, voor de Oosterschelderegio en voor Zeeuws-Vlaanderen.

Ook voor huisartsen, praktijkondersteuners en andere professionals is HOUVAST Dementie een handig naslagwerk. Een digitale versie van HOUVAST Dementie is beschikbaar via de website van Zeeuwse Zorgschakels.