Mentech Innovation wint CZ Zorgprijs 2018

De door Mentech Innovation, Severinus en Fontys Hogeschool gezamenlijk ontwikkelde applicatie ‘Rosa’ heeft de CZ Zorgprijs 2018 gewonnen. Hieraan is een bedrag van 25.000 euro gekoppeld. Bijna 50 inzendingen dongen dit jaar mee naar de CZ Zorgprijs, er werden 10 projecten genomineerd.

23 november 2018

Emotiedetector

‘Rosa’ is een prototype van een emotiedetector die door sensormetingen en gedragsmodellen de spanningsopbouw in een cliënt kan bepalen. Dankzij deze toepassing wordt het mogelijk om emoties (beter) te herkennen bij mensen met een (verstandelijke) beperking en geringe mogelijkheden om verbaal te communiceren. Daarmee kan beter worden ingespeeld op de behoefte van deze cliënten. Daarnaast draagt inzicht in het emotionele welbevinden bij aan het vergroten van het geluk van deze doelgroep. De jury waardeerde de emotiedetector vooral vanwege de onverwachte combinatie van een innovatieve toepassing die direct impact heeft in de zorgrelatie, en die tevens techniek en verbetering van kwaliteit van leven met elkaar verbindt.

Aandacht voor rouw en zelfstandig koken

De tweede prijs van € 10.000 ging naar Amerpoort met de ‘lancering van de Rouwkubus’. Het is belangrijk dat verlies en rouw bij mensen met een verstandelijke beperking wordt gezien en erkend. De Rouwkubus is een nieuw hulpmiddel hierbij. Stg. Humanitas DMH/Innovatie won met de ‘Kookapp voor mensen met een beperking’ de derde prijs van € 5000. Met deze Kookapp leren mensen met een verstandelijke handicap zelfstandig koken. Van boodschappenlijst tot stap-tot-stap recepten en instructiefilmpjes.

Achtergrond CZ Zorgprijs

Het CZ Fonds reikt jaarlijks de CZ Zorgprijs uit om vernieuwende projecten rond een specifiek thema te bevorderen. Met het thema 'Leven met een (verstandelijke) beperking: Zelf keuzes maken, maar niet alleen' ging het CZ Fonds dit jaar op zoek naar creatieve ideeën en oplossingen die bijdragen aan een beter welbevinden van mensen met een (verstandelijke) beperking.

Winnaars CZ Zorgprijs 2018