NextKidney bereidt zich voor op testfase in ontwikkeling draagbare kunstnier

NextKidney is een initiatief van de Nierstichting. In samenwerking met onder andere zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis en Menzis ontwikkelen zij een draagbare kunstnier. Na de start van de ontwikkeling in 2014 is de kunstnier inmiddels af en wordt de testfase voorbereid.

7 november 2022

Tom Oostrom, directeur Nierstichting, “vandaag de dag nog moeten patiënten hun leven afstemmen op hun dialysebehandeling. Drie keer per week moeten zij 4 uur dialyseren in een kliniek. Wij willen dat veranderen. Zodat een behandeling zich afstemt op het leven van de patiënt, die daarmee een groot stuk vrijheid terugkrijgt en een aanzienlijk verbeterde kwaliteit van leven. Zelf bepalen waar, wanneer en hoe vaak je dialyseert. Dat is straks mogelijk met de draagbare kunstnier. O.a. Zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis en Menzis zijn al jarenlang nauw betrokken bij de ontwikkeling. En dat is cruciaal voor de introductie in Nederland”.

De testfase, en daarna

In de testfase worden klinische testen met patiënten uitgevoerd in Frankrijk en Nederland. Dit is noodzakelijk om goedkeuring te kunnen krijgen voor toelating van de kunstnier tot de Europese en Amerikaanse markt. *Het is niet mogelijk je als patiënt aan te melden voor de klinische testen. Wel kun je je aanmelden om ontwikkelingen met betrekking tot de draagbare kunstnier te ontvangen.

“De eerste versie die we op de markt brengen is geschikt voor patiënten om frequent (6x2 uur per week) te dialyseren. Dat is voor Nederland een nieuwe vorm van dialysebehandeling die medisch gezien beter is dan 3x4 uur per week, omdat het tot minder schommelingen in bloedwaarden en vocht leidt. En, dit is de snelste manier om het apparaat daadwerkelijk op de markt te krijgen, omdat er internationaal veel interesse is voor deze vorm van dialysebehandeling. Daarna gaan we het apparaat doorontwikkelen voor andere dialysevormen, zoals 3x4 uur en nachtelijke dialyse.”, aldus Tom Oostrom.

Meer weten?

Bekijk de website De draagbare kunstnier voor meer informatie over de ontwikkeling van de draagbare kunstnier.