Zeeuwse zorgorganisaties betrekken inwoners bij toekomstplannen voor de zorg

Honderden Zeeuwen hebben de afgelopen maanden tijdens het Burgerberaad Zorg Zeeland meegedacht over hoe de gezondheidszorg in de provincie verbeterd kan worden. Zaterdag 3 juni hebben zij alle voorstellen in de vorm van een Inwonerakkoord Zorg Zeeland aangeboden aan de Zeeuwse zorgorganisaties en gemeenten die betrokken zijn bij de Zeeuwse Zorg Coalitie (ZZC).

5 juni 2023


Zeeland staat de komende jaren voor een grote uitdaging. Als er niets verandert, heeft de zorg in Zeeland in 2030 een personeelstekort van 7.500 medewerkers. Een onmogelijke opgave, simpelweg omdat deze extra mensen er niet zijn. Om de zorg in Zeeland toegankelijk en betaalbaar te houden en daarmee de leefbaarheid voor de Zeeuwen te borgen, moet het fundamenteel anders.

Honderden Zeeuwen denken mee

De afgelopen maanden hebben 150 inwoners intensief samengewerkt om voorstellen te ontwikkelen om Zeeland en de Zeeuwse zorg gezond te houden. Negentien Inwonergroepen presenteerden zaterdag één of meerdere voorstellen. Alle voorstellen met meer dan 50% van de stemmen zijn opgenomen in het Inwonerakkoord Zorg Zeeland. ‘Gemeenten moeten meer budget beschikbaar maken om buurtteams op te zetten’ is bijvoorbeeld een van de voorstellen, net als ‘Digitale afspraken worden over de hele linie mogelijk gemaakt’. De deelnemers van het Burgerberaad hopen met deze voorstellen de zorg in Zeeland te verbeteren.

Online meelezen en meedenken: Denk Mee Zorg Zeeland

De fysieke bijeenkomsten van het Burgerberaad Zorg Zeeland zijn afgelopen, maar de betrokkenheid van de burgers loopt door. Een kleine groep deelnemers van het Burgerberaad Zorg Zeeland vormt de Inwonerklankbordgroep. Zij volgen het Inwonerakkoord op en blijven gesprekspartner van de Zeeuwse Zorg Coalitie.

Daarnaast kunnen alle inwoners van Zeeland online op de hoogte blijven, meedenken en meepraten op de website www.denkmeezorgzeeland.nl.

Zeeuwse Zorg Coalitie blij met voorstellen

De Zeeuwse Zorg Coalitie is blij met de voorstellen uit het Inwonerakkoord Zorg Zeeland. "Alle tijd die inwoners hebben vrijgemaakt op zaterdagen en door de week om met ons mee te denken, daar kunnen wij als Zeeuwse Zorg Coalitie alleen maar erg dankbaar voor zijn", zegt programmadirecteur Edwin Leutscher van de Zeeuwse Zorg Coalitie. "We hebben vandaag heel veel gezien en gehoord. De komende weken gaan we alle voorstellen zorgvuldig doornemen en bestuderen. Ook willen we deze zomer nog in gesprek met de klankbordgroep van inwoners om verder over de voorstellen door te praten. Maar wat ons betreft, blijft het niet bij praten alleen," zegt de programmadirecteur. "We hebben iedereen hard nodig om alle Zeeuwen en de zorg in Zeeland gezond te houden. Laten we er samen voor zorgen dat zoveel mogelijk van deze voorstellen gerealiseerd gaan worden. En dat is best spannend. Als het gemakkelijk was, hadden we het al gedaan. Het grote voordeel is dat we het nu samen gaan doen. Met alle energie die vandaag voelbaar is, gaan we samen écht het verschil maken in onze provincie.”

Zeeuwse Zorg Coalitie

De Zeeuwse Zorg Coalitie is een samenwerkingsverband van zorgaanbieders, zorgverzekeraar CZ, alle Zeeuwse gemeenten en de provincie Zeeland. Sinds de oprichting in 2020 hebben 66 organisaties zich aangesloten. Samen bundelen zij de krachten om goede zorg en welzijn toegankelijk te houden voor inwoners van Zeeland.

Meer informatie vindt u op www.zeeuwsezorgcoalitie.nl. Voor vragen of meer informatie over dit bericht kunt u per e-mail contact opnemen met Hennie Koeken, communicatiemanager Zeeuwse Zorg Coalitie. Of telefonisch via 06 12 99 99 82.

Inwoners overhandigen Inwonerakkoord aan Zeeuwse Zorg Coalitie

Inwoners overhandigen Inwonerakkoord aan Zeeuwse Zorg Coalitie - Foto van Suzan Fotografie