Zorgverzekeraar en patiënten slaan handen ineen

Betere overlevingskansen bij maag- en slokdarmkanker

De kans op overleven bij maag- en slokdarmkanker wordt medebepaald door het ziekenhuis waar de diagnose wordt gesteld. CZ en patiëntenorganisatie SPKS (Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal) en NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten) vinden dat onacceptabel en werken daarom nu samen aan het verbeteren van deze zorg.

14 januari 2019

Grote verschillen tussen ziekenhuizen

In elk ziekenhuis in Nederland kan de diagnose maag- of slokdarmkanker worden gesteld. Maag- en slokdarmkanker komen relatief weinig voor. Niet ieder ziekenhuis in Nederland heeft daarom evenveel ervaring met deze aandoeningen. Helaas blijken de kansen om deze ziekten te overleven niet in elk ziekenhuis gelijk te zijn. Nu zie je dat in het ene ziekenhuis nog vier van de tien patiënten leven en in het andere vijf. Dit bleek uit een studie die dit voorjaar is verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het is bepalend voor de overlevingskans of de tumor operatief verwijderd kan worden. Ziekenhuizen die veel operaties voor maagkanker uitvoeren, blijken eerder voor een operatie te kiezen dan ziekenhuizen die hier minder ervaring mee hebben.

Niet acceptabel vinden zowel Zorgverzekeraar CZ als de patiëntenorganisatie. Liesbeth Timmermans van SPKS vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat er in Nederland zorg geleverd kan worden die maar net voldoende is. “Hoe kan het dat er mensen zijn die zorg krijgen waarvan we weten dat het een 6-min is, terwijl er ook ziekenhuizen zijn waar de zorg een 9 of 10-min is? De behandeling kost in het eerste geval net zoveel, maar de kansen op succes zijn een stuk kleiner.”

Unieke samenwerking

Joël Gijzen, directeur Zorg bij CZ, vindt het belangrijk dat patiënten begrijpen welk doel de samenwerking heeft. “SPKS weet veel beter wat de impact van deze aandoeningen is op het leven van de patiënt. Als geen ander kan een patiënt aan ons helder maken wat de gevolgen zijn van een eventuele complicatie, en waar wij ons voordeel mee kunnen doen in het maken van zorgbeleid”. De patiëntenorganisaties en de zorgverzekeraar hebben daarom gezamenlijk de uitgangspunten bepaald voor goede zorg voor patiënten met maag- of slokdarmkanker. Iedere patiënt met maag- of slokdarmkanker, moet straks beoordeeld worden door een expert in een expertcentrum, waar kennis over deze aandoeningen gebundeld en van hoog niveau zijn. CZ en SPKS hebben samen de eisen opgesteld waaraan expertcentra moeten voldoen. Het is uniek dat CZ op zo’n nauwe manier samenwerkt met een patiëntenorganisatie.

CZ zet nu de eerste stappen om invulling te gaan geven aan de visie. Voor 2019 wordt door CZ al scherper ingekocht op de chirurgische ingreep bij maag- en slokdarmkanker. Ook gaat CZ met ziekenhuizen in gesprek over hoe zij zich vanaf 2020 kunnen aansluiten bij een expertcentrum. Ons streven is dat in 2023 alle CZ-verzekerden met maag- of slokdarmkanker zorg krijgen onder regie van een expertcentrum.