Medisch specialistische zorg

CZ vindt dat zorg goed en betaalbaar moet zijn. Daarom maken we afspraken met ziekenhuizen en behandelcentra over de kwaliteit en prijs van medisch specialistische zorg. Zo kunt u rekenen op een goede behandeling.

Wat is medisch specialistische zorg?

Dit is zorg van een medisch specialist. De specialist heeft zich na de studie geneeskunde verder heeft gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Bijvoorbeeld hartaandoeningen, kindergeneeskunde of chirurgie. De medisch specialist werkt in een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC).

Selectieve inkoop

Sommige zorg kopen we ’selectief’ in. We sluiten dan alleen contracten met zorgverleners die voldoen aan onze kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld voor de behandeling van borstkanker, een hazenlip of open gehemelte (schisis), langdurige infecties na een heup- of knieprothese, huidkanker (Mohs' chirurgie) en maagoperaties bij overgewicht (bariatrie).

Zo krijgt u de juiste en best mogelijke zorg. De kwaliteitseisen die we stellen aan zorgverleners bepalen we samen met met beroepsverenigingen, ouderverenigingen en patiëntenverenigingen.

Vervangen heup of knie bij artrose

Het ene ziekenhuis heeft meer ervaring met het plaatsen van een heup- of knieprothese dan andere. En dat is goed om te weten. Want de ervaren ziekenhuizen gebruiken protheses van betere kwaliteit. Of hoeven minder vaak opnieuw te opereren, omdat er iets niet goed is gegaan.

Houd dus rekening met deze verschillen. Want als u naar een ervaren ziekenhuis gaat, kunt u rekenen op de best mogelijke behandeling. Daarom laten we in de Zorgvinder zien hoe een ziekenhuis scoort bij de behandeling van heup- of knieklachten. En stimuleren we andere ziekenhuizen om hun zorg te verbeteren.

Expertzorg van ervaren artsen

Voor sommige aandoeningen die niet zo vaak voorkomen en ingewikkeld zijn, willen we dat ervaren artsen advies geven. Bijvoorbeeld bij (zoals maag- en slokdarmkanker, prostaatkanker en blaas- en nierkanker). Dat betekent dat artsen voor de behandeling van een patiënt altijd overleggen met een expert. En dat expertziekenhuizen heel ingewikkelde behandelingen zelf doen. Deze ziekenhuizen hebben daar namelijk meer ervaring mee.

Zorg bij de huisarts, als dat kan

U hoeft tegenwoordig niet meer voor alle behandelingen naar een medisch specialist. Huisartsen hebben namelijk sommige zorg van het ziekenhuis overgenomen. Zorg van de huisarts is vertrouwd, dichtbij, u kunt sneller terecht en het is goedkoper. Zo houden we de zorg samen betaalbaar. .

Samen de beste behandeling kiezen

Beslis samen met uw arts welke zorg bij ú past. Dat is belangrijk. Daarom werken we samen met zorgverleners en patiëntenorganisaties aan hulpmiddelen die waarmee u een goede keuze kunt maken. Bijvoorbeeld over wel of niet opereren. De 3 goede vragen zijn een voorbeeld van zo'n hulpmiddel. De vragen nodigen uw arts uit goede informatie te geven en een open gesprek met u te voeren.

Naar boven