E-health brengt zorg dichtbij

CZ wil de zorg verbeteren en betaalbaar en toegankelijk houden voor iedereen. Dat is een uitdaging, want door vergrijzing stijgt de zorgvraag en zijn er personeelstekorten en wachtlijsten. E-health kan sommige zorgtaken overnemen. Patiƫnten krijgen dan thuis verantwoorde zorg.

Dit scheelt patiënten reistijd en zorgverleners kunnen meer patiënten helpen waardoor wachtlijsten korter worden. Samen met zorgverleners en patiënten onderzoeken we hoe we deze zorg dicht bij de patiënt kunnen brengen.

E-health, het wat en waarom

Veel patiënten kennen de mogelijkheden van e-health nog niet. Zorgverleners zien e-health vaak als een goede aanvulling op reguliere zorg. CZ vindt het belangrijk dat e-health reguliere zorg (deels) vervangt om goede zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Daarom onderzoeken we samen met zorgverleners en patiënten hoe de zorg met e-health anders georganiseerd kan worden.

E-health in de praktijk in Zuyderland Medisch Centrum

De online coach voor mensen met een chronische darmaandoening is een succesvol voorbeeld. Dit is een beveiligde en persoonlijke internetpagina waarop patiënten hun gezondheid bijhouden en informatie en adviezen vinden. Patiënten en zorgverleners beheren samen het behandelplan en kunnen onderling berichten sturen. De online coach vraagt periodiek naar klachten en problemen. Verslechteringen en complicaties zijn snel in beeld. Op deze manier hoeven patiënten met wie het goed gaat niet extra naar het ziekenhuis te komen.

We zien bij Zuyderland Medisch Centrum dat het aantal polikliniekbezoeken met 40% is gedaald en dat het aantal ziekenhuisopnames is gehalveerd. Dit is prettig voor patiënten en legt minder druk op de specialisten. Met de tijd die vrijkomt, kunnen zij veel gerichter werken, worden wachtlijsten verkort en pakken we het personeelstekort aan. Wij streven ernaar dat dergelijke succesvolle initiatieven snel worden opgepakt in het hele land.

Ook deze e-health toepassingen steunen we

  • CZ en Zuyderland Medisch Centrum doen samen ook onderzoek naar de effecten van nieuwe technologieën voor patienten met andere aandoeningen zoals COPD en Parkinson.
  • Ook in de huisartsenzorg, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg onderzoekt CZ met zorgverleners en patiënten hoe de zorg met e-health anders georganiseerd kan worden.
  • CZ biedt een aantal e-health toepassingen rechtstreeks aan verzekerden aan. Zo kunnen ze direct gebruik maken van online producten voor geestelijke welzijn en via de smartphone een plekje controleren op tekenen van huidkanker.

CZ gaat voor zorg die vérder gaat

Bekijk de andere zorgprojecten van CZ

Naar boven