Gepersonaliseerde zorg

De zorg in Nederland is goed. Toch krijgt niet iedere patiënt de behandeling die het best past bij zijn lichaam en persoonlijke wensen. Daar doen we iets aan.

Omdat de gemiddelde patiënt niet bestaat

Iedereen is uniek. Toch zijn de meeste behandelingen gericht op de gemiddelde patiënt. Maar die bestaat niet. Wat betekent dat een behandeling vaak niet het gewenste effect heeft. Patiënten krijgen onnodige bijwerkingen, of het duurt te lang voordat ze de juiste dosis van een medicijn krijgen.

Grotere kans op succesvolle behandeling

Het is belangrijk dat de arts luistert naar de wensen van de patiënt. En dat ze samen beslissen welke zorg het best past. Maar voor écht gepersonaliseerde zorg moet de arts ook rekening houden met de biologische kenmerken van een patiënt, zoals DNA. Met bijvoorbeeld DNA-testen en voorspellingsmodellen kan een arts beter inschatten of een medicijn of behandeling aan zal slaan. Dit vergroot de kans op een succesvolle behandeling.

Dit doen we:

  • We stimuleren het gebruik van nieuwe technieken met het programma My best Treatment. En we moedigen specialisten aan om data te gebruiken die het succes van een behandeling kunnen voorspellen.
  • We doen onderzoek naar de juiste dosering van antidepressiva. Hiervoor wordt wangslijm van patiënten onderzocht op enzymen die helpen bij de afbraak van een medicijn. Patiënten met een snelwerkend enzym hebben bijvoorbeeld een hogere dosis nodig.
  • We nemen deel aan COIN, een vereniging die zich inzet voor een meer gepersonaliseerde behandeling van darmkanker waardoor onderbehandeling kan worden voorkomen.
  • We zijn betrokken bij de ontwikkeling van een gepersonaliseerde keuzehulp voor vrouwen met borstkanker. De keuzehulp kan laten zien of vrouwen een hoge of lage kans hebben op terugkeer van borstkanker. Met de uitkomst kunnen arts en patiënt samen een goed besluit nemen over wel of geen chemotherapie.
  • We onderzoeken een test die vooraf kan bepalen hoe groot de kans is op een succesvolle IVF/ICSI-behandeling in een bepaalde periode.
  • We ondersteunen de ontwikkeling van beslisondersteuning die helpt om patiënten op het juiste tijdstip van de intensive care te ontslaan.
  • Voor een groep longkankerpatiënten zorgen we dat DNA-testen maar op een aantal plekken in Nederland worden gedaan. Dit verkleint de verschillen in de testen, waardoor de kwaliteit hoger wordt.

Gepersonaliseerde zorg is de toekomst

Gepersonaliseerde zorg maakt behandelingen effectiever. En als genezing niet meer mogelijk is, helpt het patiënten bij het krijgen van een zo hoog mogelijke levenskwaliteit.

CZ gaat voor zorg die vérder gaat

Bekijk de andere zorgprojecten van CZ

Naar boven