Praten met lotgenoten helpt

Worstelt u met iets? Dan kan het fijn zijn om uw gevoelens te delen met mensen die zich in uw situatie herkennen. Het platform Zelfregietool biedt u deze mogelijkheid. Kom in contact met lotgenoten in soortgelijke situaties en deel uw ervaringen.

Ontdek de Zelfregietool

Zo helpt de Zelfregietool

Op de Zelfregietool staat praktische informatie over meer dan 100 onderwerpen waar u direct mee aan de slag kan. Bijvoorbeeld over het omgaan met psychische klachten of kanker. Maar u vindt er ook informatie over problemen rondom werk en inkomen. Op het portaal kunt u gemakkelijk de ervaringen van lotgenoten lezen. Of klik direct door naar een online community waar u in contact komt met anderen.

Zelfredzaamheid verbeteren

Hulp is er in verschillende soorten en maten. En wat voor uw buurman als fijne hulp voelt, hoeft niet te werken voor u. Zo kiest de een voor hulp van een zorgverlener. Terwijl de ander op zoek is naar iets anders: steun van een lotgenoot. Het is daarom belangrijk dat u kijkt naar wat er bij u past. De Zelfregietool helpt om uw zelfredzaamheid te versterken. En zo de druk op de reguliere zorg te verminderen en bij te dragen aan de betaalbaarheid van de zorg.

Begrip is waardevol

Mhorlin Hoogmans is vrijwilliger bij de Zelfregietool en weet als geen ander hoe belangrijk het delen van ervaringen is. "Ik heb zelf de zenuwziekte Multiple Sclerose (MS) en weet hoe waardevol het is om je ervaringen met iemand te delen die ze direct snapt. Zo heb ik een jonge moeder met borstkanker gekoppeld aan een maatje die hetzelfde heeft meegemaakt. Het maatje ging mee naar behandelingen en ving de kinderen op als de moeder te ziek was van de chemo. Daar waren niet veel woorden voor nodig, haar maatje begreep het meteen als het even te zwaar werd."

Portretfoto Mhorlin

Mhorlin Hoogmans, ervaringsdeskunige en vragenverbinder bij Zelfregietool.nl

Burgerkracht Limburg en CZ

De Zelfregietool is een resultaat van de samenwerking tussen CZ en Burgerkracht Limburg. In de regio Limburg werken we al jarenlang samen aan het versterken van informele zorg en zelfredzaamheid van inwoners. In de rest van Nederland liggen hiervoor nog volop kansen. CZ zet zich in om die kansen te pakken. En zo te zorgen voor meer verbinding in de regio; tussen inwoners, informele zorg en zorgprofessionals. Want doorverwijzen naar informele zorg gebeurt nog te weinig. Daar brengen wij stap voor stap verandering in.

Toekomstbestendige zorg

Het kabinet, gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, zorgmedewerkers en patiëntenorganisaties maakten afspraken om zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Die afspraken staan in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Hierin komen zelfredzaamheid en regiosamenwerking naar voren als belangrijke thema’s. En met de Zelfregietool hebben we samen een goede stap gezet door een tool te ontwikkelen die inspeelt op deze thema’s.

Bekijk de Zelfregietool