Hebt u een vraag over dementie? Bekijk de lijst van veelgestelde vragen en vind het antwoord.
Ga gerust een keer kijken bij de dagopvang van uw keuze. En bekijk of de opvang goed past bij uw naaste. Bekijk het seminar 'Zorg bij dementie - wat is mogelijk?' voor meer tips en informatie.
Ja, we vergoeden casemanagement uit de basisverzekering van de persoon met dementie. U hoeft geen eigen bijdrage of eigen risico te betalen.
Probeer zo vroeg mogelijk te verhuizen als u merkt dat het nodig wordt. Zo kan uw naaste op tijd wennen aan de nieuwe omgeving. Ontdek samen handige voorzieningen in de buurt zoals supermarkt, huisarts of het openbaar vervoer.
Koop géén nieuwe meubels, maar neem de oude mee. En kopieer de oude omgeving zo veel mogelijk. Bijvoorbeeld het vertrouwde plekje met de favoriete stoel.
Stress is niet goed voor het geheugen en de vaardigheden van uw naaste. Hulp en gezelschap zijn heel belangrijk tijdens de eerste dagen na de verhuizing.
Misschien vindt uw naaste het fijn om bij familie en vrienden te logeren, totdat de nieuwe woning is ingericht.
Bespreek met uw naaste wat hij of zij eraan heeft. En hoe zo'n dag eruit ziet. Bouw de dagopvang bijvoorbeeld langzaam op als uw naaste het spannend vindt. Bekijk het seminar 'Zorg bij dementie - wat is mogelijk?' voor meer tips en advies.
Achterdochtig gedrag is een van de eerste symptomen van dementie. Omdat uw naaste niet goed meer begrijpt wat er gebeurt, verliest hij of zij de grip op de situatie. Goed contact houden is belangrijk. Bekijk hoe u dat doet.
Bezoek vooraf samen met familie of vrienden een aantal verpleeghuizen. Zo krijgt u een goede indruk van de sfeer. Kies voor een zorginstelling die voldoet aan uw wensen én de benodigde zorg levert. Hulp nodig? Gebruik onze handige checklist.
Bel elke dag op een vast moment. Bijvoorbeeld als het tijd is voor de medicijnen of het ontbijt.
Hang een briefje op met wat er die dag moet gebeuren.
Vraag hulp aan de buren. Vaak zijn mensen bereid om te helpen. Wees dan eerlijk en open over wat er aan de hand is, ook als de persoon met dementie hier tegenop ziet. Met het kunt u de zorg voor uw naaste makkelijk overdragen.
Kijk of er een maatjesproject in de buurt is voor alleenstaanden met dementie. Een maatje kan boodschappen doen of helpen bij het ondernemen van activiteiten.
Zorg ervoor dat er niets kan gebeuren als uw partner uit bed gaat. Hier zijn handige hulpmiddelen voor: van lampjes met een bewegingsmelder tot een deurmat met een alarm. In de CZ gezondheidswinkel vindt u alle handige hulpmiddelen.
Is er ’s nachts veel onrust? Bedenk dan hoe lang uw partner nog thuis kan blijven wonen. Vergeet daarbij uw eigen gezondheid niet. Hebt u een paar nachten rust nodig? Vraag vrienden, kinderen of vrijwilligers om bij u thuis op uw naaste te letten.
Raak iemand regelmatig aan. Zo laat u weten dat u er bent. Ligt uw naaste veel in bed? Masseer dan de handen, voeten, benen en rug.
Gebruik olie of crème bij de huidverzorging, een droge en beschadigde huid jeukt en doet pijn.
Draai zachte, favoriete muziek om herinneringen op te halen.
Laat uw naaste meegenieten van alle activiteiten en mensen in huis.
Geniet uw naaste van de zon? Bescherm de kwetsbare huid goed tegen verbranding. En zorg dat hij of zij genoeg blijft drinken.
Probeer uit welke voeding uw naaste nog kan eten en lekker vindt.