Hebt u een vraag over hulpmiddelen? Bekijk de lijst van veelgestelde vragen en vind het antwoord.
Een brace kan voor vergoeding in aanmerking komen uit het Reglement hulpmiddelen. Kijk bij Spalk-, redressie- en correctieapparatuur. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet u altijd vooraf zorgadvies bij ons aanvragen. Hiervoor hebben wij een medische indicatie van de behandelend specialist nodig en en prijsopgave van een gecontracteerde zorgverlener. Deze moeten gestuurd worden aan onze afdeling Medische Beoordelingen. Na beoordeling van de medische indicatie ontvangt u een schriftelijk bericht.
Westfalen Gassen en Linde Homecare Benelux BV leveren de zuurstofapparatuur en het benodigde toebehoren op elk adres in Nederland, ook op een tijdelijk (vakantie)verblijfadres in Nederland. Ook wanneer u in België of Duitsland woont en bij ons verzekerd bent wordt de apparatuur gewoon bij u thuis afgeleverd.
Hebt u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u er een lenen bij de thuiszorgwinkel. Lees meer over de vergoeding van geleende hulpmiddelen.
Uw huisarts kan u helpen om in te schatten hoe lang u een rolstoel nodig hebt. Als u de rolstoel langer dan 6 maanden nodig hebt, zijn er verschillende mogelijkheden:
Een rolstoel voor werk of opleiding vraagt u aan bij UWV. U mag deze rolstoel ook thuis gebruiken.
Hebt u de rolstoel alléén nodig voor privé-gebruik (thuis)? Dan kunt u terecht bij het Wmo-loket in uw gemeente.
Woont u in een Wlz-instelling en krijgt u daar ook een behandeling? Dan zorgt de instelling ervoor dat u een rolstoel ter beschikking krijgt. Als u er alleen woont en geen behandeling krijgt, moet u de rolstoel aanvragen bij uw gemeente (Wmo-loket). U kunt bij de instelling terecht voor meer informatie.
Hebt u voor uw werk een computerbril nodig? Overleg dan eerst met uw werkgever. Veel werkgevers vergoeden een computerbril. Moet u de bril zelf betalen? Dan kunt u een vergoeding krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het moet dan wel om een computerbril op sterkte gaan.
Een optometrist voert oogmetingen uit, spoort afwijkingen of ziektes aan het oog op en meet brillen en contactlenzen aan. De optometrist werkt bijna altijd voor een opticien of oogarts. Een oogmeting bij de opticien wordt niet apart in rekening gebracht. De kosten zitten in de prijs van de bril. Bij een oogarts zitten de kosten van een oogmeting in de rekening van de oogarts. Krijgt u van de optometrist zelf een rekening? Dan vergoeden we die niet.
Nee, er is geen vergoeding voor oordopjes op maat. U kunt wel korting krijgen via CZ klantvoordeel.
Nee, de basisverzekering en de aanvullende verzekering kennen geen vergoeding voor een scootmobiel. Hebt u een scootmobiel nodig? Neem dan contact op met het zorgloket van uw gemeente. De medewerkers van het zorgloket kunnen u uitleggen of u in aanmerking komt voor een scootmobiel. Als dat zo is, verstrekt de gemeente in de meeste gevallen de scootmobiel.