Hebt u een vraag over mondzorg? Bekijk de lijst van veelgestelde vragen en vind het antwoord.
Nee, u betaalt geen eigen risico voor gewone tandartskosten. Voor een kunstgebit, kunstgebit op implantaten (klikgebit), kaakchirurgie en mondzorg in bijzondere gevallen betaalt u wel eigen risico.
En voor kinderen onder de 18 jaar betaalt u nooit eigen risico.
Dat ligt eraan. Hebt u dit jaar dezelfde tandartsverzekering als vorig jaar? Dan geldt de wachttijd niet voor u. Had u vorig jaar geen tandartsverzekering of een andere tandartsverzekering? Dan moet u wél een jaar wachten voor u orthodontie vergoed krijgt.
Alleen voor de uitgebreide tandartsverzekering. Voor al onze andere pakketten is een verklaring niet nodig.
Hebt u al een keer gebruik gemaakt van deze vergoedingsregeling, dan hebt u ook een afhandelingsbericht ontvangen. Daar is ook op vermeld hoeveel nog over is van de maximum vergoeding. Wij adviseren u gebruik te maken van Mijn CZ. Daar kunt u online uw gegevens bijhouden en zien wat de stand van vergoedingen is.
Ja, dat kan. Stuur de begroting van uw tandarts per e-mail of post naar ons op. Dan ontvangt u binnen 10 werkdagen bericht over uw vergoeding.
Voor een behandeling onder volledige narcose is altijd toestemming van ons nodig. Meestal gebeurt de behandeling onder narcose in een centrum voor bijzondere tandheelkunde. Die zijn altijd gekoppeld aan een ziekenhuis.
U krijgt mondbeschermers en spalken vergoed uit uw aanvullende tandartsverzekering. Dat geldt ook voor verzekerden jonger dan 18 jaar. U moet de gebitsbeschermers wel aanschaffen via uw tandarts. Als u ze in een (sport)winkel koopt, krijgt u geen vergoeding. Een mondbeschermer gebruikt u meestal bij het sporten. De tandarts declareert deze met code M61. Spalken gebruikt u meestal voor het afleren van slechte gewoontes, zoals tandenknarsen. Een spalk brengt de tandarts in rekening met code G69.
Voor gewone tandzorg krijgt u bij ons meteen een vergoeding. Voor orthodontie is er een wachttijd van 1 jaar. U betaalt dus eerst een jaar premie en hebt vanaf het 2e jaar recht op een vergoeding.
Hebt u de aanvullende verzekering Jongeren? Daarvoor geldt de wachttijd niet.
Vanaf 18 jaar krijgt u geen vergoeding meer uit de basisverzekering voor gewone tandartskosten. Voor een kunstgebit, kunstgebit op implantaten (klikgebit), kaakchirurgie en mondzorg in bijzondere gevallen kunt u wel een vergoeding krijgen uit de basisverzekering.
Kinderen tot 18 jaar krijgen wel een vergoeding uit de basisverzekering, maar niet voor orthodontie.
Alleen als u een aanvullende verzekering of tandartsverzekering van ons hebt. Daarin zit een ongevallendekking tot € 10.000.
Het is altijd het verstandigste uw klacht eerst met de tandarts te bespreken.
Helaas kan CZ zelf geen actie ondernemen richting de tandartsenpraktijk.
Als u erg bang bent kunt u een angstbehandeling krijgen bij een gespecialiseerde tandartspraktijk. Op ZorgkaartNederland staat een overzicht van tandartsen met de specialisatie angsttandarts. Of zoek een tandarts bij u in de buurt met een contract voor een angstbehandeling. U kunt zoeken op ‘angstbehandeling’. Vraag vooraf toestemming aan ons voor de behandeling door de angsttandarts.
Tot 18 jaar worden de meeste tandartskosten vergoed uit de basisverzekering.
Voor tandzorg vanaf 18 jaar vergoedt de basisverzekering alleen nog kaakchirurgie, uitneembare kunstgebitten en bijzondere tandheelkundige zorg bij ernstige afwijkingen. Toch een vergoeding? Kies dan voor een aanvullende verzekering met tandzorg óf voor een tandartsverzekering.
Voor orthodontie geldt een wachttijd van één jaar. Dit betekent dat als u een aanvullende verzekering afsluit met orthodontie dat u het eerste jaar wel premie betaalt, maar nog geen vergoeding krijgt voor orthodontie. Kiest u per 1 januari 2021 voor een aanvullende verzekering met orthodontie? Dan krijgt u vanaf 1 januari 2022 een vergoeding. De wachttijd van 1 jaar geldt niet voor de aanvullende verzekering Jongeren.