Vergoeding apotheek

De apotheker stelt uw medicijnen samen, en geeft uitleg bij nieuwe geneesmiddelen. Voor deze service betaalt u kosten: terhandstellingskosten, kosten voor het begeleidingsgesprek en soms extra kosten. Bekijk direct wat u vergoed krijgt.

Kosten die u bij de apotheek betaalt

Als u uw medicijnen ophaalt of ontvangt, betaalt u voor de service van de apotheek. Deze servicekosten kunt u niet weigeren. Ze worden toegevoegd aan de totaalprijs van uw medicijnen. Ontvangt u een vergoeding voor uw medicijnen? Dan worden de medicijnen én apotheekkosten vergoed uit uw basisverzekering.

Er zijn 3 verschillende soorten kosten voor de apotheek:

Terhandstellingskosten

Dit zijn de kosten voor de dienstverlening van de apotheek. Bijvoorbeeld voor het samenstellen van medicijnen en het controleren of u geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt.

U betaalt deze kosten altijd als u uw medicijnen ophaalt of laat bezorgen. Op de rekening van uw apotheek ziet u de totaalprijs van uw medicijnen inclusief de terhandstellingskosten.

Begeleidingsgesprek

Krijgt u een nieuw medicijn of is het vorige gebruik langer dan een jaar geleden? Dan legt uw apotheker tijdens het begeleidingsgesprek uit hoe u het medicijn moet gebruiken en waar u op moet letten. Ook krijgt u uitleg over de werking en mogelijke bijwerkingen. Zelf kunt u tijdens dit gesprek natuurlijk ook vragen stellen.

Op de rekening van uw apotheek staan de prijs van uw medicijnen, de terhandstellingskosten én de kosten voor het begeleidingsgesprek apart vermeld.

Extra kosten

Soms betaalt u extra kosten voor de service van de apotheek. Bijvoorbeeld in de avond of in het weekend. Maar ook als uw apotheker het medicijn zelf maakt. Of wanneer uw medicijn verpakt is in een weekdoseersysteem.

Eigen risico

In onderstaande gevallen betaalt u eigen risico:

  • Als uw medicijn niet op de lijst voorkeursgeneesmiddelen staat
  • Voor de dienstverlening van de apotheek (terhandstellingskosten)
  • Bij vergoeding voor uw medicijnen vanuit de basisverzekering
  • Kosten voor het begeleidingsgespek bij nieuwe geneesmiddelen
  • Als u 18 jaar of ouder bent

Tips voor uw apotheekbezoek

Uw apotheker stelt uw medicijnen samen en geeft advies. Maar de apotheek doet nog zo veel meer. Het is bijvoorbeeld slim om uw apotheek te laten weten als uw medicijngebruik of gezondheid verandert. Zo kunnen zij snel checken of een nieuw medicijn bij u past. Benieuwd naar meer handige tips?

Gebruik het spiekbriefje tijdens uw bezoek aan de apotheek

Vind uw apotheek

Een apotheek met contract heeft veel voordelen. Met deze apothekers hebben we namelijk afspraken gemaakt over de prijs en kwaliteit. Op zoek naar een gecontracteerde apotheek?

Gebruik de Zorgvinder
Apotheker houdt medicijn vast

Alles over het voorkeursbeleid

Heeft u een ander medicijn ontvangen dan u gewend bent? Geen zorgen. Het is waarschijnlijk het voorkeursgeneesmiddel. Dit is het medicijn dat u nodig heeft, alleen in een andere verpakking.

Zo werkt het voorkeursbeleid

Veelgestelde vragen over de apotheek

Ja, u mag zelf uw apotheek kiezen. Het is handig om steeds naar dezelfde te gaan. De apotheek registreert welke medicijnen u gebruikt en ziet het dus meteen als u medicijnen krijgt die invloed hebben op elkaars werking. Vind een apotheek bij u in de buurt.

Ja, bij de internetapotheek bestelt u uw medicijnen veilig online. Als er voor uw medicijnen een recept nodig is, vraagt de apotheek dit op. Uw medicijnen worden gratis geleverd. U kunt terecht bij onze gecontracteerde online apotheken ApotheekZorg, BENU Online Apotheek, eFarma, MedApp, De Nationale Apotheek of Thuisapotheek.

U krijgt geneesmiddelen bij de behandeling van een chronische ziekte voor maximaal 3 maanden mee. Zo voorkomen we verspilling én kan uw apotheek regelmatig met u kijken of uw medicijn nog steeds het meest geschikt is voor uw behandeling.