Wat is het voorkeursbeleid medicijnen?

Sommige medicijnen werken hetzelfde, maar verschillen in prijs. In dat geval vergoeden we het goedkoopste medicijn. Dat noemen we het voorkeursmedicijn of voorkeursgeneesmiddel. We vertellen u graag hoe dit precies werkt, en wat het voor u betekent.

1. U krijgt altijd een medicijn dat goed werkt

Heeft u medicijnen nodig? Dan schrijft uw arts een recept voor. Op dit recept staat altijd welke werkzame stof u moet krijgen. Uw apotheek geeft u vervolgens het juiste medicijn voor deze stof. Het merk maakt daarbij dus niet uit. Als er een voorkeursmedicijn is, krijgt u dat. U krijgt sowieso altijd een medicijn dat goed werkt: alle medicijnen zijn namelijk goedgekeurd op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat het voorkeursmedicijn minder goed werkt.

2. U krijgt het medicijn met de beste prijs

Staat uw stof op de lijst?

Als de werkzame stof die u nodig heeft op de lijst voorkeursgeneesmiddelen staat, dan hebben we hiervoor prijsafspraken gemaakt. Zo krijgt u altijd een goed medicijn voor een goede prijs.

  • U krijgt het voorkeursmedicijn mee van de apotheek
  • U betaalt niks voor het medicijn, dus ook geen eigen risico. U betaalt wel eigen risico voor de dienstverlening van de apotheek
  • Liever een ander merk? Dan betaalt u alles zelf. Behalve als uw arts Medische noodzaak betekent dat behandeling met het voorkeursmiddel voor u medisch onverantwoord is. Bijvoorbeeld omdat u om medische redenen een speciale samenstelling, dosering of toedieningsvorm van het medicijn nodig heeft. Dit komt alleen in uitzonderlijke gevallen voor.
     heeft afgegeven

Staat uw stof niet op de lijst?

Als de werkzame stof niet op de lijst staat, zorgt uw apotheek ervoor dat u een van de andere medicijnen krijgt die op dat moment de beste prijs heeft. U betaalt voor dit medicijn wel eigen risico, en ook Kosten die u betaalt voor de service van de apotheek, zoals het samenstellen van uw medicijnen..

Vrouw krijgt uitleg van apotheker over medicijn

De lijst voorkeursgeneesmiddelen

Benieuwd of we prijsafspraken hebben gemaakt voor de werkzame stof die u nodig heeft? Kijk op uw recept welke stof uw arts heeft voorgeschreven, en of deze stof op de lijst voorkeursgeneesmiddelen staat.


Bekijk de lijst

3. Uw apotheek kijkt wat ú nodig heeft

Uw apotheek controleert altijd in uw persoonlijk dossier of een medicijn veilig is voor u. Ook als de lijst met voorkeursgeneesmiddelen verandert, weet uw apotheek welk medicijn u nodig heeft.

Het komt bijna nooit voor dat u niet goed reageert op een voorkeursmedicijn. Gebeurt dit toch? Bijvoorbeeld omdat u een allergie heeft voor een hulpstof? Bespreek dit met uw arts. Die vermeldt dan Medische noodzaak betekent dat behandeling met het voorkeursmiddel voor u medisch onverantwoord is. Bijvoorbeeld omdat u om medische redenen een speciale samenstelling, dosering of toedieningsvorm van het medicijn nodig heeft. Dit komt alleen in uitzonderlijke gevallen voor.
 op uw recept. Zo krijgt u een ander merk vergoed.


Heeft u gevonden wat u zocht? Ja / Nee

Veelgestelde vragen over het voorkeursbeleid

Kunt u hulp gebruiken? We zijn er voor u

Naar boven