Vergoeding elektronische handloep of beeldschermloep

U krijgt een elektronische handloep of beeldschermloep vergoed uit de basisverzekering als u niet met een eenvoudiger hulpmiddel kunt lezen.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

Een elektronische handloep of beeldschermloep krijgt u mogelijk vergoed uit uw basisverzekering.

Aanvullende verzekering

Geen vergoeding.

Eigen risico

U betaalt geen Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering..

Eigen bijdrage

U betaalt geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico..

Verwijzing nodig?

Ja

Wat krijgt u vergoed voor een elektronische handloep of beeldschermloep?

U krijgt een elektronische handloep of Een leeshulpmiddel dat een opname van bijvoorbeeld een krant met een camera elektronisch bewerkt en weergeeft op een monitor. Speciaal voor slechtzienden die alleen met dit toestel kunnen lezen. vergoed uit de basisverzekering als u slechtziend bent en u niet kunt lezen met een eenvoudiger hulpmiddel. Er zijn vaste en mobiele beeldschermloepen. Uw oogarts of het visueel adviescentrum bepaalt samen met u welk type loep het best bij uw situatie past. U krijgt de elektronische handloep of beeldschermloep altijd te leen.

Elektronische handloep

De elektronische handloep is kleiner dan 7 inch (18 centimeter). U kunt deze loep makkelijk in één hand vasthouden. Handig als u boodschappen gaat doen, op reis bent of bijvoorbeeld naar een restaurant gaat.

Mobiele beeldschermloep

Een mobiele beeldschermloep is een apparaat dat u meestal vasthoudt met 2 handen. De mobiele loep is makkelijk te verplaatsen in vergelijking met een vaste loep. De mobiele loep is tussen de 7 en 13 inch (18 en 33 centimeter).

Vaste beeldschermloep

Een vaste beeldschermloep is een apparaat dat u ergens neerzet. De beeldschermloep heeft een groot leesoppervlak en is hierdoor moeilijk te verplaatsen.

Waar kunt u terecht voor een elektronische handloep of beeldschermloep?

Leveranciers met contract

Als u naar een leverancier gaat die een contract met ons heeft, dan krijgt u alles vergoed. Met deze leveranciers hebben wij afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen.

Leveranciers zonder contract

Gaat u naar een leverancier zonder contract? Dan krijgt u misschien niet alles vergoed. Verder moet u vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen. Voeg daarbij de medische diagnose van uw behandelend arts en een offerte van de leverancier toe.

In het  vindt u welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

Vind een leverancier

Op zoek naar een leverancier met een contract voor een elektronische handloep of beeldschermloep? Vind een leverancier bij u in de buurt.

U krijgt de loep te leen

U krijgt een elektronische handloep of beeldschermloep altijd te leen. Heeft u de loep niet meer nodig? Geef dit dan door aan de leverancier en aan onze afdeling Medische Beoordelingen. De apparatuur wordt dan weer bij u opgehaald.