Vergoeding orthodontie (beugel)

U krijgt een vergoeding voor orthodontie uit sommige aanvullende verzekeringen. De hoogte van de vergoeding hangt af van uw pakket en leeftijd.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

Geen vergoeding

Aanvullende verzekering

Ja, vergoeding mogelijk

Eigen risico

U betaalt geen Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering. 

Eigen bijdrage

U betaalt geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.


Bent u collectief verzekerd?

Wat krijgt u vergoed voor orthodontie?

Uw vergoeding verschilt per aanvullende (tandarts)verzekering. In bijzondere gevallen wordt orthodontie uit de basisverzekering vergoed. Voor kinderen tot 18 jaar is de vergoeding voor een beugel meestal hoger dan voor volwassenen.

Wachttijd

Bij de tandartsverzekeringen Tandarts, Uitgebreide Tandarts en Gezinnen geldt een wachttijd van 1 jaar voor orthodontie. U betaalt dus eerst een jaar premie en hebt vanaf het tweede jaar recht op een vergoeding. Bij de aanvullende verzekeringen Jongeren geldt géén wachttijd.

Check het tarief

Voor de meeste behandelingen gelden wettelijke tarieven. Behalve voor materiaal- en techniekkosten. Kijk in de referentielijst of uw tandarts of orthodontist gebruikelijke tarieven in rekening brengt.

Bij welke orthodontist kunt u terecht?

U kiest zelf uw orthodontist. Vind een orthodontist bij u in de buurt.

Hoe snel kunt u terecht voor mondzorg?

We hebben afspraken gemaakt met zorgverleners over de maximale wachttijd voor mondzorg. Voor mondzorg is de maximale wachttijd 3 weken. De maximale reistijd is 45 minuten.

Spoed? Als u acuut mondzorg nodig heeft, dan is de maximale wachttijd 1 uur. Is het dringend, maar kunt u wel een paar uur wachten? Dan is de maximale wachttijd 24 uur. De maximale reistijd voor acute en dringende mondzorg is 30 minuten.