Vergoeding pruik

Wat krijgt u vergoed voor een pruik? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijgt u vergoed?

U hebt recht op een vergoeding voor haarwerk of pruik bij langdurige, gehele of gedeeltelijke kaalhoofdigheid als gevolg van een medische aandoening of behandeling. Als het haarwerk of de pruik duurder is dan de maximale vergoeding, moet u de rest zelf betalen. Dit heet een eigen bijdrage.

Klassieke mannelijke kaalheid is geen medische aandoening zoals hier bedoeld. Als deze vorm van kaalhoofdigheid voorkomt bij vrouwen, dan is het wel een medische aandoening. Een pruik of haarwerk komt dan wel voor een (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking.

Basisverzekering

In 2017 wordt uw nota bij een gecontracteerde leverancier voor 100% vergoed tot maximaal € 419,50. 

Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijgt u misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg.

Bent u collectief verzekerd?Voeg uw collectiviteit toe

U ziet de pakketten voor: Collectiviteit weghalen

Het bedrag dat wordt vergoed uit de aanvullende verzekering kunt u ook gebruiken voor de aanschaf van een andere vorm van hoofdbedekking, zoals een bandana of hoed.

Een haarwerkspecialist waarmee wij afspraken hebben gemaakt, brengt de totale kosten van het haarwerk in rekening bij ons. Wij brengen het bedrag dat buiten de dekking van de basis- en aanvullende verzekering valt in rekening bij u.

Eigen bijdrage

U hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. Als het haarwerk duurder is dan de wettelijke vergoeding kunt u wel voor extra kosten komen te staan.

Eigen risico

In 2017 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar (in 2018 blijft het verplicht eigen risico € 385,- per jaar).

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Hebt u gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met uw verplichte eigen risico en daarna met uw vrijwillig eigen risico. Als u uw eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit uw verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor u bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Waar kunt u terecht?

Op zoek naar een leverancier die een contract met ons heeft? Vind een geschikte leverancier. U kunt uw selectie verfijnen op: haar en pruik. Wilt u de vergoeding uit de aanvullende verzekering gebruiken voor een andere vorm van hoofdbedekking, dan kunt u daarvoor zelf een winkel uitkiezen.

Voordelen als u naar een gecontracteerde leverancier gaat:

  • U hebt recht op één haarstuk of andere hoofdbedekking per jaar.
  • De leveranciers van haarwerken en pruiken hebben een diploma van de kappersopleiding;
  • De leveranciers kunnen alle soorten haarwerken leveren in verschillende merken en modellen;
  • U kunt binnen 5 werkdagen bij een leverancier terecht voor een intake gesprek;
  • Confectie haarwerken worden binnen 2 werkdagen na bestelling bij u aangemeten. Maatwerk wordt binnen 12 weken na bestelling bij u aangemeten;
  • U hebt een garantie van 12 maanden op een haarwerk van echt haar of cyberhaar bij dagelijks gebruik.

Gaat u naar een gecontracteerde leverancier? Dan hebt u alleen een voorschrift nodig van de medisch-specialist, waarin staat welke voorziening u nodig hebt. Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet u vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen.

Dit hulpmiddel wordt uw eigendom. Hebt u geen goed hulpmiddel meer? Neem dan contact op met een leverancier waar wij afspraken mee hebben gemaakt. De leverancier beoordeelt dan of u in aanmerking komt voor een nieuw hulpmiddel. Bij dagelijks gebruik gaat een haarwerk of pruik minimaal één jaar mee, als u deze natuurlijk goed verzorgt.