Vergoeding pruik

Wat krijgt u vergoed voor een pruik? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijgt u vergoed?

U krijgt een vergoeding voor haarwerk of pruik bij langdurige, gehele of gedeeltelijke kaalhoofdigheid als gevolg van een medische aandoening of behandeling. Of als u definitief uw transitie van man naar vrouw heeft ondergaan. Als het haarwerk of de pruik duurder is dan de maximale vergoeding, moet u de rest zelf betalen. Dit heet een eigen bijdrage.

Geen vergoeding voor:

  • Klassieke mannelijke kaalheid is geen medische aandoening zoals hier bedoeld.
  • Een haartransplantatie wordt niet vergoed.

Basisverzekering

 

In 2024 wordt uw nota bij een gecontracteerde leverancier voor 100% vergoed tot maximaal € 465. U krijgt pruik of haarwerk vergoed als u naar een leverancier met contract voor pruiken gaat. Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijgt u misschien niet alles vergoed. In de bijlage Hulpmiddelen vindt u welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

Bent u collectief verzekerd?

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

Ja, vergoeding mogelijk

Aanvullende verzekering

Ja, vergoeding mogelijk

Eigen risico

In 2024 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

Eigen bijdrage

U betaalt geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.. Als het haarwerk duurder is dan de wettelijke vergoeding kunt u wel voor extra kosten komen te staan.

Het bedrag dat wordt vergoed uit de aanvullende verzekering kunt u ook gebruiken voor de aanschaf van een andere vorm van hoofdbedekking, zoals een bandana of hoed.

Een haarwerkspecialist waarmee wij afspraken hebben gemaakt, brengt de totale kosten van het haarwerk in rekening bij ons. Wij brengen het bedrag dat buiten de dekking van de basis- en aanvullende verzekering valt in rekening bij u.

Waar kunt u terecht?

Op zoek naar een leverancier met een contract voor haarwerken en pruiken? Vind een leverancier bij u in de buurt. Wilt u de vergoeding uit de aanvullende verzekering gebruiken voor een andere vorm van hoofdbedekking, dan kunt u daarvoor zelf een winkel uitkiezen.


Voordelen als u naar een gecontracteerde leverancier gaat:

  • U krijgt een vergoeding voor maximaal één haarstuk of andere hoofdbedekking per jaar.
  • De leveranciers van haarwerken en pruiken hebben een diploma van de kappersopleiding.
  • De leveranciers kunnen alle soorten haarwerken leveren in verschillende merken, modellen en prijsklassen.
  • U kunt binnen 5 werkdagen bij een leverancier terecht voor een intake gesprek.
  • Confectie haarwerken worden binnen 2 werkdagen na bestelling bij u aangemeten. Maatwerk wordt gemiddeld binnen 12 weken na bestelling bij u aangemeten.
  • U hebt een garantie van 12 maanden op een haarwerk van echt haar of cyberhaar bij dagelijks gebruik.

Gaat u naar een gecontracteerde leverancier? Dan hebt u alleen een voorschrift nodig van de medisch specialist met daarop de medische diagnose en de voorziening die u nodig hebt. Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet u vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen.


Dit hulpmiddel wordt uw eigendom. Hebt u geen goed hulpmiddel meer? Neem dan contact op met een gecontracteerde leverancier. De leverancier beoordeelt dan of u in aanmerking komt voor een nieuw hulpmiddel. Bij dagelijks gebruik gaat een haarwerk of pruik minimaal één jaar mee, als u deze natuurlijk goed verzorgt.