Vergoeding wek- en waarschuwingsinstallatie
Wat krijgt u vergoed voor een wek- en waarschuwingsinstallatie? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.
Wat krijgt u vergoed?
Bent u slechthorend? Dan krijgt u een wek- en waarschuwingsinstallatie vergoed vanuit uw basisverzekering.
U komt in aanmerking voor vergoeding als er sprake is van een revalideerbaar oor met tenminste een verlies van 35 dB (verkregen bij frequenties van 1000, 2000 en 4000 Hz) en:
- hulpmiddelen ter correctie van stoornissen in de hoorfunctie onvoldoende verbetering bieden of
- als de wek- of waarschuwingsinstallatie andere hulpmiddelen vervangen die de hoorfunctie corrigeren zoals een hoortoestel
U krijgt deze vergoeding als u naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijgt u misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.
In het Reglement Hulpmiddelen vindt u welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.
Eigen bijdrage
U hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.
Eigen risico
In 2021 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar. In 2020 was het verplicht eigen risico ook € 385.
De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Hebt u gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met uw verplichte eigen risico en daarna met uw vrijwillig eigen risico. Als u uw eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit uw verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor u bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.
Waar kunt u terecht?
Op zoek naar een leverancier met een contract voor wek- en waarschuwingsinstallaties? Vind een leverancier bij u in de buurt.
Gaat u naar een leverancier zonder contract? Vraag dan vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aan. Stuur hierbij de medische diagnose van uw specialist, een recent audiogram (niet ouder dan 9 maanden) en een offerte van de leverancier mee.
Dit hulpmiddel wordt uw eigendom. Hebt u geen goed hulpmiddel meer? Neem dan contact op met een leverancier met contract. Deze beoordeelt dan of u in aanmerking komt voor een nieuw hulpmiddel.