Vergoeding zelfstandig behandelcentrum

Wat krijgt u vergoed voor een behandeling bij een zelfstandig behandelcentrum? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

Behandelingen in een zelfstandig behandelcentrum krijgt u vergoed uit uw basisverzekering

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding

Eigen risico

U betaalt voor een behandeling in een zelfstandig behandelcentrum Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering.

Eigen bijdrage

U betaalt soms een Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.


Wat krijgt u vergoed?

U kunt bij elk ziekenhuis in Nederland terecht. Voor sommige behandelingen kunt u ook in een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) terecht. Een zelfstandig behandelcentrum is een samenwerkingsverband tussen 2 of meer medisch specialisten. Voor behandeling in zelfstandige behandelcentra hebt u een verwijzing nodig van een arts of een medisch specialist.

Meestal worden behandelingen in een zelfstandig behandelcentrum op dezelfde manier vergoed als behandelingen in een ziekenhuis. Afhankelijk van de behandeling kan het zijn dat u een wettelijke eigen bijdrage moet betalen.

U krijgt deze vergoeding als u naar een zorgverlener met een contract voor uw behandeling gaat. Gaat u naar zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u misschien niet alles vergoed.

Waar kunt u terecht?

Op zoek naar een zelfstandig behandelcentrum met een contract? Vind een zelfstandig behandelcentrum bij u in de buurt.

We hebben niet voor alle behandelingen een contract met de zelfstandige behandelcentra. Twijfelt u of uw zelfstandig behandelcentrum een contract heeft voor uw behandeling? Bel dan met de Ziekenhuislijn.