Verzuim verminderen? Ga op zoek naar de 5 W's

Fysieke belasting in sectoren met fysiek zwaar werk lijkt door alle arbotechnische hulpmiddelen te verminderen. Maar verzuim moet je in een bredere context zien. Fysieke klachten kunnen komen door het zware werk. Maar vaak is er ook iets met de werkomgeving aan de hand. Werkstress, bijvoorbeeld heeft ook vaak een negatieve invloed op lichamelijke aandoeningen. Het is een complex van factoren.

Datum: 14 maart 2019 - Leestijd: 3 minuten

In mijn vak noemen we dit de 5 W’s.

  • Werkplek
  • Werkhouding
  • Werktijden
  • Werkdruk
  • Werksfeer

5 W's van fysieke belasting

  1. Werkplek
    De werkplek heeft direct te maken met iemands functie. Voor de één is het een bureau met een stoel, voor de ander is het hele bedrijf zijn werkplek. Er is veel aandacht voor dingen als goede stoelen en bureaus. Je ziet inmiddels bureaus met een hometrainer of een loopband, maar toch kunnen al die goed ingerichte werkplekken niet alle klachten voorkomen. Er speelt dus meer een rol. Hoe doet de persoon zijn werk? Hoe gaat hij zitten? Neemt hij frequent een pauze? Hoe is de situatie thuis? Werkt hij daar met de laptop op schoot of aan de keukentafel?
  2. Werkhouding
    Mensen met een zittend beroep hebben vaak dezelfde werkhouding. Er is sprake van onderbelasting. Daar is ons lichaam niet op gebouwd. We moeten gevarieerd bewegen en tussendoor rusten. Overgewicht, een slechte spijsvertering en trombose liggen op de loer. De Nederlandse overheid heeft daarom verschillende bewegingsnormen geïntroduceerd. De Fitnorm heeft betrekking op de hele fysieke gesteldheid van medewerkers. De norm Gezond Bewegen richt zich op onderbelasting door zitten. Naleving van deze normen maakt dat we lichamelijk in goede conditie blijven.
  3. Werktijden
    Werktijden vervagen. Mensen werken vaak langer dan 8 uur per dag. Ze zitten soms ’s avonds laat nog e-mail te beantwoorden. Om dat te voorkomen is de 8-urige werkdag ooit ingesteld; om de 2 uur een break plus een lunchpauze. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om die te handhaven. In sectoren met veel kenniswerk worden die tijden variabel. Werk en privé vloeien in elkaar over. Als werktijden langer worden, neemt de werkdruk toe, en de sociale druk. Je hebt weinig rust en kunt niet herstellen.
  4. Werkdruk
    Werkdruk komt voort uit de balans tussen belasting en belastbaarheid. Wat moet iemand binnen bepaalde tijd presteren? Daar zijn kaders voor bepaald. Per beroep wordt gekeken wat reëel is. Als mensen beginnen te klagen dat het teveel wordt, kun je maar beter gaan kijken of dat ook zo is.
  5. Werksfeer
    De laatste w is de werksfeer. Heb je leuke collega’s? Heb je een leuke leidinggevende? Ga je met plezier naar je werk? Of heb je het idee: het moet weer. Dat zijn redenen waarom mensen gaan verzuimen. Er zijn bedrijven waar in een mum van tijd iedereen griep heeft, maar je hebt ook bedrijven waar mensen, bij wijze van spreken, met een dubbele longontsteking nog doorwerken. Daar heerst een mentaliteit van ‘niet zeuren maar doorgaan’. Groepsdruk kan heel heftig zijn. Het is vrijwel nooit de fysieke problematiek die mensen thuis houdt. Het is meestal de werksfeer of de bedrijfscultuur.
Martijn Huijgen
Arbeidsfysiotherapeut bij FitzMe Company
Ik ben arbeidsfysiotherapeut. De werkende mens boeit me. Efficiency mijn drijfveer. Zodra een klacht ontstaat wil ik de oorzaak achterhalen. Mijn motto: een probleem moet bij de bron worden aangepakt.

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in