
Bedrijfsgezondheidswijzer: voor meer zicht op werkstress
De CZ Bedrijfsgezondheidswijzer laat u zien hoe werkstress uw organisatie raakt. En geeft u direct een plan met concrete acties om werkstress voorgoed aan te pakken.
Maar liefst 1 op de 7 medewerkers in Nederland heeft burn-out klachten als piekeren, slecht slapen en energiegebrek. Mensen met een burn-out verzuimen gemiddeld 8 maanden. Bijzonder vervelend voor uw medewerker, maar ook voor u. Ontdek hoe u burn-out bij uw medewerkers herkent én voorkomt.
Burn-out betekent letterlijk ‘opgebrand zijn’. Het is vaak een gevolg van langdurige (werk)stress. Mensen met een burn-out zijn niet alleen geestelijk uitgeput, maar ook lichamelijk. Ze hebben geen energie of motivatie meer om ergens aan te beginnen. En zelfs als ze voldoende geslapen hebben, blijven ze moe.
Een burn-out duurt gemiddeld 8 maanden. De ene medewerker is er binnen 6 maanden weer bovenop, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Bij de ander duurt een burn-out wel 2 jaar. Het is dus niet iets om lichtzinnig over te zijn. Zeker als u bedenkt dat verzuim gemiddeld € 250 per medewerker per dag kost.
Werkstress is het gevolg van werkdruk. Medewerkers die langdurig hoge werkstress ervaren, lopen het risico op een burn-out. Een burn-out is dus het eindstadium van een proces en is geen ziekte. Wie langdurig onder stress heeft gewerkt en daarbij de signalen van het lichaam heeft gemist, kan op den duur een burn-out krijgen.
Toch is werkstress op zichzelf vaak niet de oorzaak van een burn-out. Persoonskenmerken en de mate waarin iemand in zijn vrije tijd kan ontspannen, spelen bijvoorbeeld ook een rol. Deze laatste zijn dingen waarop u als HR-professional weinig of geen invloed kunt uitoefenen. Maar het beperken van werkstress is iets waar u wél wat mee kunt.
De klachten en symptomen bij een burn-out kunnen zowel psychisch als lichamelijk zijn, zoals:
Werkgevers en leidinggevenden hebben een belangrijke rol bij het signaleren van werkstress en het mogelijke risico op een burn-out op. Zorg dat u de oorzaken en kenmerken van een dreigende burn-out herkent. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. De oorzaken van een burn-out zijn vaak een combinatie van onderstaande 4 categorieën:
Persoonlijke eigenschappen:
Inhoud van het werk
Het team of de afdeling
De organisatie
Een burn-out heeft tijd nodig. Het herstel gaat in 3 fasen:
Werkstress en burn-out zijn een probleem in elke branche. Het is verzuimoorzaak nummer 1. We helpen u graag bij het verminderen en voorkomen van dit verzuim. Maak kennis met onze bedrijfzorgdiensten.
De CZ Bedrijfsgezondheidswijzer laat u zien hoe werkstress uw organisatie raakt. En geeft u direct een plan met concrete acties om werkstress voorgoed aan te pakken.
Met de handige tools en hulpprogramma’s op het online FitzMe portal pakken uw medewerkers werkstress direct aan. En leren ze stress te voorkomen.
Wij helpen werkgevers bij het vinden van de best passende interventies. Voor werkstress en tal van andere klachten. U vindt ze zélf met de online interventiewijzer.
De adviseurs zorg en bedrijfszorg helpen u graag met al uw vragen over bedrijfszorg en de collectieve zorgverzekering.
U kunt ze bereiken via de CZ Bedrijvendesk.