Hoe snel laat jij de moed zakken?

Steeds meer werknemers zitten ziek thuis wegens psychische klachten, zoals een burn-out. Wie eenmaal is opgebrand, blijft ook langer ziek, onthulde De Telegraaf laatst.

Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Aukje Rekkers-Staal

4 december 2018 3 minuten

Het artikel verraste me niet, maar ik schrok toen ik eind november hoorde dat meer dan 88.000 mensen in Nederland op de wachtlijst voor psychische hulp staan.

Er schoten meteen twee dingen door mijn hoofd.

  1. Het aantal mensen dat psychische druk ervaart is groot en neemt nog steeds toe.
  2. Veel mensen hebben waarschijnlijk gewoon een baan en kunnen hun werk nu niet uitoefenen.

En eigenlijk dacht ik ook: ik hoop dat iedereen zoveel veerkracht heeft, dat ze zich vroeg of laat weer oprichten en hun leven een mooi vervolg kunnen geven.

Mensen worstelen soms met problemen die niks met werk te maken hebben, maar waarvan de impact wel op het werk wordt gevoeld. Concentratieverlies, presenteïsme en uitval zijn aan de orde van de dag. Het zou goed zijn als werkgevers weten hoe veerkrachtig hun medewerkers zijn, zodat ze erop kunnen anticiperen.

Vragen over werkstress? Plan een videogesprek

Weten hoe u werkstress in uw organisatie effectief aanpakt? Werkstress-expert Aukje Rekkers-Staal vertelt u graag welke praktische oplossingen er zijn. Dat kan al binnen 48 uur, op werkdagen. Gratis en persoonlijk.

Plan een adviesgesprek over werkstress Lees meer over videobellen
Videobellen met Aukje over werkstress

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag. Dat verschilt van persoon tot persoon. Neem je de verantwoordelijkheid om goed voor jezelf te zorgen? Kun je relativeren? Heb je genoeg herstelvermogen? Wat doe je eraan als er teveel in je leven gebeurt? Wat doe je om te ontspannen? Ben je een binnenvetter? Praat je openlijk over problemen?

Mensen met hoge veerkracht laten minder snel de moed zakken. Mensen met lage veerkracht verzuimen eerder. Via een veerkrachttest kun je achterhalen of iemand hoog of laagveerkrachtig is, en wie het moeilijk krijgt in tijden dat het ook echt moeilijk wordt, omdat er bijvoorbeeld een reorganisatie aankomt, of omdat het thuis niet zo lekker gaat, of omdat er plots iets heftigs gebeurt.

Uit balans

Maar ook een opeenstapeling van stressfactoren kan een enorm effect hebben. Ik merkte het laatst bij mezelf. Omdat het druk is op het werk, wordt gezond leven een struggle. Ik ga niet sporten, ik eet meer, krijg hoofdpijn, slaap slechter. Te veel stress is funest voor een positieve levenshouding. Als het 2 of 3 dagen duurt, maakt het niet uit, maar als zo’n periode 20 of 30 dagen duurt, slaat de balans naar de verkeerde kant door en loop je het risico dat je in een vicieuze cirkel belandt. Ik ben bij machte om het om te draaien, maar mensen met een lage veerkracht vallen om als je niet tijdig ingrijpt.

Te veel stress is funest voor een positieve levenshouding

Kosteloze oplossing

Medewerkers die bij CZ verzekerd zijn, kunnen sinds kort kosteloos gebruikmaken van het FitzMe portal. Ze kunnen er een veerkrachttest doen en online trainingen volgen, waarmee ze hun veerkracht vergroten. Ze leren werkstress beter herkennen en aan te pakken. De wereld verandert in sneltreinvaart. Mensen hebben het gevoel dat ze steeds meer ballen in de lucht moeten houden en steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Achter de portal staan coaches klaar om bezoekers op weg te helpen of door een moeilijke periode te loodsen. Mensen moeten niet in een sociaal isolement terechtkomen. Alleen met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat medewerkers niet uitvallen of omvallen, een depressie ontwikkelen of op een lange wachtlijst belanden.

Senior adviseur zorg en bedrijfszorg

Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Mijn aanpak is maatwerk. Heeft u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Ik help u graag. Neem gerust contact met mij op.

Aukje Rekkers-Staal

Vragen of advies? Neem contact op met een adviseur zorg en bedrijfszorg

De adviseurs zorg en bedrijfszorg helpen u graag met al uw vragen over bedrijfszorg en de collectieve zorgverzekering.
U kunt ze bereiken via de CZ Bedrijvendesk.

Naar boven