Oudere medewerkers gezond houden in 4 stappen

Er was een tijd waarop medewerkers zo vroeg mogelijk van hun pensioen konden gaan genieten. Maar die tijd is voorbij. Ouderen werken steeds langer door. Dat is fijn, want het vult gaten in de arbeidsmarkt op. Maar het bezorgt ook de nodige hoofdbrekens: hoe houden wij de 60-plusser productief en gezond? We helpen u op weg met deze 4 stappen.

Senior adviseur zorg en bedrijfszorg
Aukje Rekkers-Staal

1. Stel de mindset rondom oudere medewerkers bij

Ouderen hebben andere voorwaarden en wensen dan jongeren. Ze willen zich kunnen blijven ontwikkelen en houden van waardering. Zingeving is voor hen een belangrijke reden om te werken. Gedifferentieerd HR-beleid is dus een goede eerste stap op weg naar duurzame inzetbaarheid.

2. Breng de doelgroep in kaart

Maak inzichtelijk hoe uw populatie eruit ziet en wat de zorgvragen van uw medewerkers zijn. Check hun gezondheid en analyseer tegen welke problemen de oudere doelgroep aanloopt. Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) in combinatie met een bedrijfsanalyse kan een waardevol startpunt zijn.

3. Ontwikkel een gezondheidsplan

Op basis van de uitkomsten van het PMO en de bedrijfsanalyse, kunt u een gezondheidsplan ontwikkelen. Volstaat voldoende beweging en gezonde voeding voor uw medewerkers? Of is een specifieke aanpak nodig? Is de huidige zorginkoop toereikend of zijn andere interventies wenselijk? In overleg met uw zorgverzekeraar kunt u een relevant zorgaanbod samenstellen, dat uw ervaren medewerkers gezond en fit houdt.

4. Blijf monitoren

Het klinkt als een open deur, maar zorg dat de resultaten van het zorg- en interventieaanbod meetbaar zijn. Monitor uw acties en de inzetbaarheid van ouderen continu. Bespreek de resultaten met de partijen waarmee u uw gezondheidsbeleid uitvoert, zoals uw zorgverzekeraar. Zo zorgt u dat de inzet van zorg en preventieve interventies optimaal kan blijven.

Gezond ouderenbeleid vereist een goed samenspel tussen werkgever, werknemer en zorgverzekeraar. Wilt u hier graag hulp bij? Neem dan contact met mij op.

Senior adviseur zorg en bedrijfszorg

Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Mijn aanpak is maatwerk. Heeft u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Ik help u graag. Neem gerust contact met mij op.

Aukje Rekkers-Staal

Vragen of advies? Neem contact op met een adviseur zorg en bedrijfszorg

De adviseurs zorg en bedrijfszorg helpen u graag met al uw vragen over bedrijfszorg en de collectieve zorgverzekering.
U kunt ze bereiken via de CZ Bedrijvendesk.

Naar boven