1. Stel de mindset rondom oudere werknemers bij
Ouderen hebben andere voorwaarden en wensen dan jongeren. Ze willen zich kunnen blijven ontwikkelen en houden van waardering. Zingeving is voor hen een belangrijke reden om te werken. Gedifferentieerd HR-beleid is dus een goede eerste stap op weg naar duurzame inzetbaarheid.
2. Breng de doelgroep in kaart
Maak inzichtelijk hoe uw populatie eruit ziet en wat de zorgvragen van uw medewerkers zijn. Check hun gezondheid en analyseer tegen welke problemen de oudere doelgroep aanloopt. Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) in combinatie met een bedrijfsanalyse kan een waardevol startpunt zijn.
3. Ontwikkel een gezondheidsplan
Op basis van de uitkomsten van het PMO en de bedrijfsanalyse, kunt u een gezondheidsplan ontwikkelen. Volstaat voldoende beweging en gezonde voeding voor uw medewerkers? Of is een specifieke aanpak nodig? Is de huidige zorginkoop toereikend of zijn andere interventies wenselijk? In overleg met uw zorgverzekeraar kunt u een relevant zorgaanbod samenstellen, dat uw ervaren werknemers gezond en fit houdt.
4. Blijf monitoren
Het klinkt als een open deur, maar zorg dat de resultaten van het zorg- en interventieaanbod meetbaar zijn. Monitor uw acties en de inzetbaarheid van ouderen continu. Bespreek de resultaten met de partijen waarmee u uw gezondheidsbeleid uitvoert, zoals uw zorgverzekeraar. Zo zorgt u dat de inzet van zorg en preventieve interventies optimaal kan blijven.
Gezond ouderenbeleid vereist een goed samenspel tussen werkgever, werknemer en zorgverzekeraar. Wilt u hier graag hulp bij? Neem dan contact met mij op.