Veelgestelde vragen over ondersteuning zorgaanbieders
Het coronavirus legt een enorme druk op onze gezondheidszorg. Samen met andere zorgaanbieders zet u alle zeilen bij. We hebben grote waardering voor die enorme inzet en flexibiliteit. Daarom mag u rekenen op ondersteuning van zorgverzekeraars. Hier vindt u de antwoorden op vragen over deze ondersteuning.
Uniforme regelingen
We streven op landelijk niveau naar uniforme regelingen voor alle zorgverzekeraars en alle soorten zorgaanbieders. Dit betekent dat wij in de meeste gevallen, net als alle andere zorgverzekeraars, de afspraken van ZN volgen.
Het kabinet en de Tweede Kamer hebben een avondklok ingesteld. Deze ging in op zaterdag 23 januari 2021. Het is tussen 22:00 uur en 04:30 uur niet toegestaan om buiten te zijn. Er is een uitzondering gemaakt voor zorgverleners van budgethouders.
Wanneer zorgverleners 's avonds zorg verlenen, hebben zij een 'Eigen verklaring avondklok' én een 'Werkgeversverklaring avondklok' nodig. U vindt de formulieren op de website van Rijksoverheid.
Tijdig declareren in verband met de meerkostenregeling
Dien tijdig (vóór 1 februari 2021) al uw declaraties van zorg over 2020 in. Dit in verband met de generieke meerkostenregeling. Zie ook het nieuwsbericht van ZN
Wilt u in aanmerking komen voor de meerkostenregeling?
Ook als het percentage nog niet bekend is? Dien dan uw aanvraag in tussen 13 april en 11 mei 2021. Dit kan bij het eenmalige loket van VECOZO. Meer informatie vindt u op de website van ZN.
Meerkostenregeling
Als u na 13 april geen vragenlijst ziet staan, adviseren we u nog een keer te checken of u bij de juiste AGB-code kijkt. De meerkostenregeling vraagt u aan op ondernemingsniveau. Staat er voor uw onderneming inderdaad geen vragenlijst klaar en valt u wel onder de doelgroep? Neem dan contact op met de zorgverzekeraar waar u het meeste contact mee heeft. Die kan nagaan wat de reden is en indien nodig zoeken naar een oplossing. Is dit CZ? Stuur dan een e-mail naar covid19@cz.nl.
Aanmelden?
Om de meerkostenregeling aan te kunnen vragen, moet uw organisatie aangesloten zijn bij VECOZO. Aanmelden doet u via www.vecozo.nl/diensten/aanmelden. Ook moet de VECOZO contactpersoon een persoonlijk certificaat installeren
Let op!
Regel uw aanmelding zo snel mogelijk via www.vecozo.nl/diensten/aanmelden. Want aanmelden kost extra doorlooptijd.
De uitbetaling vindt plaats in 2021. Het exacte moment van uitbetaling verschilt per beroepsgroep en is afhankelijk van het moment dat alle declaraties over 2020 binnen zijn.,
Nee, de meerkostenregeling betreft een eenmalige bijdrage. Voor de regeling vindt geen tussentijdse-of eindafrekening plaats.
Hebben wij de tussentijdse afrekening nog niet volledig met u verrekend? Dan zullen wij deze verrekenen met de bijdrage die u ontvangt voor de meerkostenregeling. Dit is niet van toepassing wanneer u met ons een betalingsregeling hebt afgesproken.
U maakt zelf de keuze of u wel of niet gebruik wilt maken van deze regeling. U kunt op de inhoud van de regeling of de hoogte van de percentages geen bezwaar maken. Wanneer u een bezwaar hebt tegen de uitvoering van de regeling door de zorgverzekeraar, kunt u een geschil indienen op basis van de geschillenregeling.
In de tussentijdse afrekening wordt met actuele informatie gekeken of deze voorlopige continuïteitsbijdrage (CB) nog steeds klopt, of dat deze in feite te hoog of te laag was. De bijdrage die u tot nu toe hebt gekregen is een voorlopige CB.
Bij de vaststelling van die voorlopige CB is gekeken naar uw te verwachten productie (de normomzet) en de werkelijke productie in de betreffende maanden (de gerealiseerde omzet). Op basis daarvan is bepaald hoe hoog de CB zou moeten zijn. Wanneer het verschil tussen de voorlopige CB en de tussentijds opnieuw berekende CB daartoe aanleiding geeft, kan een zorgverzekeraar overgaan tot een tussentijdse afrekening. Dit om te voorkomen dat er bij de eindafrekening in 2021 te grote correcties moeten plaats vinden.
U ontvangt binnen een paar dagen een brief met uitleg over de tussentijdse afrekening. In deze brief kunt u ook zien hoe het bedrag van de tussentijdse afrekening is berekend. Is er sprake van meerdere zorgsoorten, dan staan deze zorgsoorten apart in deze brief vermeld. De brancheorganisaties zijn al geïnformeerd over het opstarten van het verrekenproces CB door de zorgverzekeraars.
De tussentijdse afrekening gaat over de periode waarover u de CB heeft ontvangen (CB-periode). Voor de herberekening is alle verzekerde zorg over de CB-periode meegenomen die is gedeclareerd. Het gaat hier zowel om rechtstreeks gedeclareerde zorg als verzekerdennota’s.
De tussentijdse afrekeningen worden vanaf 2 december verstuurd aan alle zorgaanbieders die een continuïteitsbijdrage van ons hebben ontvangen. Omdat dit gaat om een groot aantal zorgaanbieders kan het zijn dat u de tussentijdse afrekening nog niet hebt ontvangen. Wij doen ons uiterste best om alle tussentijdse afrekeningen zo spoedig mogelijk te versturen.
Op de betaalspecificatie die u heeft ontvangen staat vermeld of de bedragen betrekking hebben op de basisverzekering of de aanvullende verzekering. In de brief die u heeft ontvangen staan de bedragen per zorgsoort vermeld.
In de tussentijdse afrekening hebben zorgverzekeraars – op basis van uw aangeleverde en verwerkte declaraties – uw gerealiseerde omzet opnieuw beoordeeld. Dit kan bijvoorbeeld zijn op basis van declaraties die pas na de betaling van de laatste voorlopige CB zijn binnengekomen. De opnieuw berekende voorlopige CB op basis van de meest actuele gegevens, is vervolgens afgezet tegen de voorlopige CB die u eerder hebt ontvangen.
Nee, inhaalzorg wordt niet meegenomen in de tussentijdse afrekening. De periode waarover inhaalzorg berekend kan worden, is nog lopend. Om die reden zal inhaalzorg op een later moment berekend worden.
De te veel ontvangen CB wordt verrekend met binnenkomende declaraties. Op de betaalspecificatie en uw rekening courant kunt u terugvinden welk bedrag van de declaratie is verrekend met de te veel ontvangen CB. Declareert u via een Servicebureau, dan zal de verrekening via het Servicebureau plaatsvinden.
Ja, bij het berekenen van de CB is rekening gehouden met alle op basis van polisvoorwaarden vergoede zorg. Hierbij zijn ook de door de verzekerde ingediende nota’s meegenomen. Ditzelfde geldt voor de tussentijdse afrekening.
Of er over wordt gegaan tot een tussentijdse afrekening is een besluit dat iedere zorgverzekeraar zelf kan nemen. Er kan dus een verschil zijn tussen zorgverzekeraars of zij overgaan tot een tussentijdse afrekening en wanneer zij dat doen. Ook kan het natuurlijk zijn dat uw situatie per zorgverzekeraar verschilt, waardoor een tussentijdse afrekening niet bij iedere zorgverzekeraar nodig is.
Het feit dat zorgverzekeraars hier hun eigen keuze in kunnen maken is beschreven in het addendum dat u hebt ondertekend. Voor de uiteindelijke situatie maakt dit niet uit, omdat bij de eindafrekening alle zorgverzekeraars zorgen voor de juiste definitieve CB.
Zoals u in de regeling kunt nalezen wordt de continuïteitsbijdrage berekend op basis van uw normomzet (de door de zorgverzekeraars vergoede zorg in 2019) en de gedeclareerde omzet in de CB-periode (de gerealiseerde omzet). Bovendien is er in de regeling vastgesteld dat een gedeelte van de inhaalzorg (zorg die in de maanden na de CB-regeling boven de normomzet wordt geleverd) wordt verrekend met de CB.
Bovenstaande maakt dat de definitieve CB pas in 2021 kan worden vastgesteld. De bijdrage die naar u is overgemaakt betreft dan ook een voorlopige bijdrage. Wanneer de definitieve CB in 2021 lager blijkt te zijn dan uw voorlopig betaalde CB dan zal het teveel betaalde worden teruggevorderd. Is de definitieve CB hoger dan de voorlopige bijdrage, dan krijgt u het verschil nog uitbetaald. De tussentijdse afrekening die nu plaatsvind is bedoeld om (te) grote verrekeningen in 2021 te voorkomen.
De definitieve CB hoeft u niet terug te betalen.
Bij de eindafrekening wordt, naast de definitieve berekening van de daadwerkelijk geleverde omzet in de CB-periode, bekeken hoeveel inhaalzorg u hebt geleverd. Op basis van de deze gegevens wordt de definitieve CB vastgesteld. Indien de definitieve CB verschilt van de eerder berekende en betaalde voorlopige CB, wordt dit gecorrigeerd.
Financiële ondersteuning
Afgelopen periode heeft CZ de declaraties van zorgaanbieders versneld (direct) uitbetaald.
Vanaf 1 september 2020 is deze versnelde betaling gestopt. Per 1 september 2020 wordt er weer betaald volgens de reguliere betaaltermijnen. Alleen declaraties van huisartsen worden nog direct uitbetaald.
Ja, zorgverzekeraars komen zorgaanbieders financieel tegemoet die in financiële problemen komen door minder inkomsten tijdens de coronacrisis. Zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten, kunnen een continuïteitsbijdrage aanvragen. Deze bijdrage is een bedrag om de vaste lasten te kunnen dragen tijdens de crisis. Daarnaast zijn er algemene regelingen vanuit de rijksoverheid. Daarop kan een beroep worden gedaan voor het deel dat niet voor een continuïteitsbijdrage in aanmerking komt, bijvoorbeeld omdat het geen zorg uit de Zorgverzekeringswet betreft. In de brief van ZN leest u de hoofdlijnen van de regeling.
Voor zorgaanbieders die wel direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten gelden andere regelingen, deze worden momenteel uitgewerkt.
Met de continuïteitsbijdrage komen zorgverzekeraars zorgaanbieders tegemoet die door minder inkomsten als gevolg van vraaguitval door de coronacrisis in financiële problemen komen. Met de bijdrage kunnen vaste lasten, zoals personeels- en huisvestigingskosten, betaald worden.
De continuïteitsbijdrage is de algemene regeling, waarop zorgaanbieders een beroep kunnen doen. De vooruitbetaling is een aanvullende regeling voor een aantal specifieke groepen die mogelijk al eerder in ernstige financiële problemen kunnen komen. De vooruitbetaling wordt in elk geval verrekend met de continuïteitsbijdrage.
Ja, dit is mogelijk wanneer wij met u hebben afgesproken om een eerder voorschot te verrekenen.
Op dit moment is het al mogelijk voor ongecontracteerde zorgaanbieders binnen mondzorg en paramedie om rechtstreeks te declareren via Vecozo. Bekijk de voorwaarden voor mondzorg en paramedie. Overige niet-gecontracteerde zorgaanbieders kunnen declareren als zij een bevestiging van toekenning op de aanvraag continuïteitsbijdrage hebben ontvangen.
Voor gecontracteerde zorgaanbieders staan de declaratievoorwaarden vermeld in de overeenkomst. Voor niet gecontracteerde zorgverleners die nu al rechtstreeks bij ons declareren, staat dit in de betaalovereenkomst.
Bent u niet gecontracteerd en gaat u voor het eerst rechtstreeks declareren? Dan gelden de declaratievoorwaarden.
Het servicebureau stuurt een ‘machtiging voor rechtstreeks declareren’ in voor zij in Vecozo gaan declareren. Dit is een bewijs waarin u verklaart dat de uitbetalingen via het servicebureau mogen verlopen. Zodra deze machtiging in ons systeem is verwerkt, kunnen wij uw declaraties van dit servicebureau in behandeling nemen.
UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, ofwel de belanghebbende van een organisatie. Een van de voorwaarden voor het aanvragen van de continuïteitsbijdrage is dat de UBO van uw organisatie bekend is bij de zorgverzekeraars. Indien dit nog niet het geval is, hebt u hierover een brief of mail ontvangen van Vektis. Daarin staat hoe u de UBO moet doorgeven. Hebt u niets ontvangen? Dan kunt u ervan uitgaan dat uw UBO bekend is en hoeft u verder niets te doen. Lees meer over de UBO.
We hebben recent een nieuwe lijst met alle UBO-registraties gekregen van Vektis. Alle praktijken die ten onrechte een afwijzing hebben gekregen vanwege de UBO-registratie krijgen hierover bericht. We nemen deze aanvragen opnieuw in behandeling.
Zodra wij u aanvraag hebben verwerkt, sturen wij u een brief per post of de aanvraag is toegewezen dan wel afgewezen. Wij streven ernaar om aanvragen waar geen sprake is van maatwerk binnen tien dagen uit te betalen. Heeft u in het aanvraagformulier aangegeven dat er het afgelopen jaar een wijziging is geweest in AGB code of praktijk, dan is er sprake van een maatwerksituatie en hebben we meer tijd nodig om de continuïteitsbijdrage te berekenen. Komt u in aanmerking voor een betaling? Dan kan het zijn dat u het bedrag eerder heeft ontvangen dan onze bevestigingsbrief. U kunt onze uitbetaling op uw bankschrift herkennen aan het volgende kenmerk: “CB maand – AGB code – archiefnummer”. Dient u uw declaraties normaal gesproken via het servicebureau? Dan betalen we aan het servicebureau.
U herkent onze uitbetaling op uw bankschrift aan het volgende kenmerk: “CB maand – AGB code – archiefnummer”. Dient u uw declaraties normaal gesproken via het servicebureau? Dan betalen we aan het servicebureau.
Voor gecontracteerde zorgaanbieders staan deze vermeld in de overeenkomst. Voor niet gecontracteerde zorgverleners die nu al rechtstreeks bij ons declareren, staat dit in de betaalovereenkomst.
Bent u niet gecontracteerd en gaat u voor het eerst rechtstreeks declareren? Dan gelden de declaratievoorwaarden.
U declareert rechtstreeks bij CZ vanaf de ontvangst van de bevestigingsbrief. Hebt u de bevestigingsbrief nog niet ontvangen? Dan kunt u de nota meegeven aan uw patiënt. U hoeft uw nota’s niet op te sparen tot u de bevestigingsbrief ontvangen hebt.
Nee, dat is niet nodig.
Nee, dit is niet nodig. U vult bij het aanvragen van de continuïteitsbijdrage een vragenlijst in. Hier kunt u deze informatie invullen. Wij houden hier dan rekening mee met het bepalen van de continuïteitsbijdrage.
Nee, dit is niet nodig. U vult bij het aanvragen van de continuïteitsbijdrage een vragenlijst in. Hier kunt u deze informatie invullen. Wij houden hier dan rekening mee met het bepalen van de continuïteitsbijdrage.
Nee, de bonus maakt op dit moment geen deel uit van de bruto continuïteitsbijdrage. We hebben ervoor gekozen om deze te verwerken wanneer we de hoogte van de continuïteitsbijdrage definitief gaan berekenen in 2021. De reden hiervoor is dat deze bonus geen landelijke regeling is. Daarnaast willen we een zo klein mogelijke kans op fouten en de administratieve lasten voor alle partijen zo laag mogelijk houden. Vanzelfsprekend betalen we de bonus uit zoals u van ons gewend bent over de zorg die in 2020 wordt geleverd en wordt gedeclareerd, conform de gemaakte afspraken.
CZ heeft technisch mogelijk gemaakt dat alternatieve zorgaanbieders vanaf 1 juni 2020 kunnen declareren via Vecozo.
Ja, dit klopt. We houden bij de berekening van de continuïteitsbijdrage rekening met declaraties van zorg die geleverd is in de maanden waarover u de bijdrage ontvangt. Hierdoor kan de hoogte van de bijdrage per maand verschillen.
U ontvangt de continuïteitsbijdrage in delen. Over ieder deel ontvangt u een aparte afrekenspecificatie. Daardoor krijgt u meerdere brieven per maand. We snappen dat dit onhandig is. Onze prioriteit heeft het op tijd betalen van de bijdrage. We proberen daarnaast het aantal brieven terug te brengen.
U kunt gebruik maken van de geschillenregeling als het geschil gaat over de toekenning van de continuïteitsbijdrage of de hoogte daarvan. Hoe u dat doet kunt u lezen op de pagina over de geschillenregeling.
Voor gecontracteerde zorgaanbieders staan deze vermeld in de overeenkomst. Voor niet gecontracteerde zorgverleners die nu al rechtstreeks bij ons declareren, staat dit in de betaalovereenkomst.
Bent u niet gecontracteerd en gaat u voor het eerst rechtstreeks declareren? Dan gelden de declaratievoorwaarden.
Sommige zorgverleners mogen wettelijk geen BSN verwerken (zie onder andere de Wet gebruik BSN in de zorg). Als zij zorg declareren moeten zij het verzekerdennummer van de patiënt/cliënt gebruiken. Het verzekerdennummer kan gevonden worden via de COV-check bij VECOZO.
Ja, dit klopt. Dit is maatschappij beleid en hierover staat meer in de betaalovereenkomst continuïteitsbijdrage (niet gecontracteerde zorgaanbieder) vermeld.
Deze kunt u terugvinden op de website van ZN/Corona onder Regeling continuïteitsbijdrage generiek > Documenten.
Meer informatie over de financiële compensatie vindt u in de veelgestelde vragen [PDF] die door ZN zijn opgesteld. Omdat sommige onderdelen nog verder worden uitgewerkt, zal deze informatie regelmatig worden aangevuld.
Aanvullende informatie vindt u in het nieuwsbericht van ZN.
Vooruitbetaling instellingen met een omzet boven de 10 miljoen
De vooruitbetaling voor MSZ Instellingen en Ziekenhuizen wordt berekend door de gemaakte afspraken over 2020 te delen door 12. Hierin wordt de verzekerdenmutatie wel meegenomen, de DGM niet.
Nee, wij betalen deze maandelijks opnieuw. Als dit niet het geval is, berichten wij u hierover.
CZ kiest voor optie 1 uit het addendum. Dit betekent dat de vooruitbetaling wordt verrekend met alle binnenkomende nota’s. Op deze werkwijze worden geen uitzonderingen gemaakt.
CZ verstuurt geen bevestigingen als de aanvraag is goedgekeurd. Het klopt dus dat u de vooruitbetaling ontvangt zonder daar een brief van te krijgen.
Zorg op afstand
Ja, CZ wil zorgverleners zo goed mogelijk ondersteunen bij de uitdagingen die zij in deze tijden van het coronavirus (COVID-19) hebben. We denken met VWS mee over een overzicht met digitale toepassingen die kunnen helpen bij zorg op afstand. Dit overzicht vindt u op Zorg van Nu.
De initiatieven zijn relatief laagdrempelig en worden dagelijks aangevuld. Hier vindt u ook informatie van de NZa over de verruiming van de mogelijkheden voor het leveren en declareren van zorg op afstand.
Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand. Binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is een speciale noodregeling ingericht: SET Covid-19. Deze regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Aanvragen kunnen vanaf woensdag 25 maart worden ingediend en per aanvraag is € 50.000 beschikbaar.
Voor meer informatie en het aanvragen van deze subsidie verwijzen wij u naar de websites van ZN, VWS en de RVO.
ZN onderhoudt nauw contact met de betrokken beroepsverenigingen, om waar nodig eventuele onduidelijkheden samen te bespreken en op te lossen. Wij adviseren u de website van uw eigen beroepsvereniging te raadplegen voor actuele informatie.
Hebt u een andere vraag? Stel deze dan gerust via het contactformulier. Wij doen ons best om uw vraag zo spoedig mogelijk te beantwoorden.
We willen u vanuit onze rol optimaal ondersteunen in uw werk. Daartoe werken we samen met alle betrokken partijen, netwerken in de regio, Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Zorgautoriteit en het ministerie.