Nieuw declaratiesysteem

Vanaf 27 mei 2022 nemen wij een nieuw declaratiesysteem in gebruik. Op deze pagina vindt u de komende tijd meer informatie over de ontwikkelingen.

In het kort

  • U kunt nog tot 15 mei 2022 12:00 uur uw declaraties indienen. Deze verwerken we gewoon zoals u van ons gewend bent.
  • Dient u declaraties in tussen 15 mei 2022 12.00 uur en 26 mei 2022? We ontvangen uw declaraties. En verwerken deze zo snel mogelijk na 27 mei 2022.
  • Het nieuwe systeem werkt met de VEKTIS-standaarden voor digitale communicatie. Het is belangrijk dat declaraties hieraan voldoen. Zo kunnen we ze namelijk sneller afhandelen.
  • Met het nieuwe declaratiesysteem betalen we geen declaraties meer voor zorg waarvoor mensen geen verzekering hebben afgesloten. Deze declaraties werden voorheen nog wel (deels) door ons aan u voorgeschoten.

Afhandeling declaraties

Vanaf het moment dat het systeem in werking treedt, gaan wij een deel van de declaraties voortaan op een andere manier afhandelen:

  • CZ groep betaalt aan u de declaraties waarvoor verzekerden een verzekering hebben afgesloten. Het gaat om zorg uit zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering. CZ schiet ook het eventuele eigen risico of de eigen bijdrage aan u voor en vordert dit bij verzekerden. Het maakt niet uit of de maximale vergoeding van verzekerden wel of niet bereikt is. Op deze manier kunnen onze verzekerden bovendien indien nodig gebruik maken van onze uitgebreide betalingsregelingen. Afhankelijk van afspraken met zorgverleners werden de bedragen tot nu toe soms wel en soms niet door ons voorgeschoten en gevorderd bij verzekerden.
  • CZ groep betaalt aan u geen declaraties meer voor zorg waarvoor verzekerden geen verzekering hebben afgesloten. Voorheen schoten we deze nog (deels) voor en vorderden we deze later terug bij de verzekerde. Vanwege privacyregels mag dat niet meer. We mogen namelijk niet weten welke onverzekerde zorg een verzekerde afneemt.

Tijdelijk geen nota-afhandeling

Om deze overstap naar het nieuwe systeem te realiseren, moeten er verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd. Daarom kunnen wij vanaf 15 mei 2022 12.00 uur tot en met 26 mei 2022 geen declaraties in behandeling nemen. Als u in die periode declaraties bij ons indient, verwerken wij die vanaf 27 mei 2022 zo snel mogelijk.

Richtlijnen VEKTIS

Ons nieuwe systeem is volledig ingeregeld op basis van de VEKTIS standaarden voor digitale communicatie. Bij het indienen van declaraties is het daarom belangrijk dat elke declaratie aan deze standaarden voldoet. Zo zorgen we samen voor een snelle en juiste afhandeling van de nota’s. Bekijk de richtlijnen of check hieronder of er speciale aandachtspunten zijn voor uw zorgsoort.

Contact

Heeft u nog vragen hierover? Stuur ons een e-mail. Vermeld hierbij uw contactgegevens en uw AGB-code. Zo kunnen wij uw vraag sneller beantwoorden.

Meer informatie over declareren per zorgaanbieder

Houd er rekening mee dat de rubriek 'berekend bedrag' het bedrag moet zijn dat u daadwerkelijk wil ontvangen. En als er voor zorg een machtiging nodig is, dan moet deze vooraf worden aangevraagd.

Voor sommige zorgsoorten gelden specifieke aandachtspunten. Kijk hiervoor bij uw zorgsoort:

Naar boven