Samen aan de slag voor betere wondzorg

In Nederland zijn er te veel patiënten met slecht genezende wonden. CZ wil de complexe wondzorg verbeteren. Gezamenlijk met zorgaanbieders is een aantal pilots gestart.

Waarom vindt CZ complexe wondzorg zo belangrijk?

Jaarlijks zijn er zo’n 350.000 wondzorgpatiënten in Nederland. Zij worden vaak dagelijks, soms zelfs meerdere keren per dag behandeld. Volgens CZ kan wondzorg in Nederland veel beter. Wij vinden dat patiënten mogen verwachten dat hun wonden zo snel mogelijk worden gedicht en dat onnodige complicaties worden voorkomen.

CZ wil samen met u de sluitingstijd van wonden drastisch versnellen. Zo verhogen we de kwaliteit van leven van de patiënt en verlagen we de kosten van de zorg. We verwachten dat we zo fors kunnen besparen.

Versnipperde en inefficiënte wondzorg

Waarom zijn er zoveel wonden die niet goed genezen? We zien dat zorgverleners onderling te weinig met elkaar communiceren. En dat het kennisniveau bij zorgaanbieders niet toereikend is over dit onderwerp. Mede hierdoor is wondbehandeling vaak versnipperd en inefficiënt.

Het kennisniveau moet omhoog. En er moeten duidelijke afspraken komen over ‘stepped care’, waarbij de juiste zorgverlener, het juiste verbandhulpmiddel gebruikt, in de juiste frequentie in de juiste fase van de specifieke wond.

Een integrale wondzorgketen

Ons uiteindelijke doel is een integrale wondzorgketen. Maar dat kunnen we niet alleen. Daarom bundelen we onze kennis en expertise met die van onze partners in het veld. Zodat we gezamenlijk tools ontwikkelen die (wond)zorgverleners kunnen ondersteunen.

Wat is de rol van CZ?

 • We gaan de discussie aan met partijen in het veld over nieuwe ontwikkelingen zoals ketenzorg en stepped care. Waar wondzorg onderwerp van gesprek is, praten wij mee. 
 • We nodigen zorgprofessionals uit om nieuwe ideeën en initiatieven met ons te delen. Zelf delen we proactief onze kennis met alle betrokken partijen.
 • We zijn gestart met 6 pilots in 5 regio’s, onder meer in Zeeland, Limburg, Brabant en regio Drechtsteden. We brengen zorgprofessionals bij elkaar en faciliteren oplossingen die bijdragen aan verbetering van wondzorg in de keten.
 • De resultaten en ervaringen van deze pilotprojecten zijn naar verwachting medi0 2017 bekend en delen we dan graag met u.

Wie zijn onze pilotdeelnemers?

 • Expertisecentrum Wondzorg- Oosterhout
  Een samenwerking tussen De Riethorst Stromenland en Thebe. Werkgebied: regio Breda en Land van Heusden en Altena.
 • Kenniscentrum Wondbehandeling
  Vier Groene Kruis thuiszorgteams in Susteren-Nieuwstadt, Nederweert, Ospel en Heythuysen-Leveroy. Werkgebied: Noord- en Midden Limburg. 
 • Mitralis/ BBeterZorg Meander
  Werkgebied: Parkstad Limburg. 
 • Zorg Zeker Zeeland
  Samenwerking tussen Iriz thuiszorg, Ouderenzorg Noord-Beveland, Cederhof Kapelle en Eilandzorg Schouwen-Duiveland. 
 • Mediq CombiCare – Xpertise Optimaal Benut
  Deelnemende partners: Wond Xpertise Eerste Lijn Drechtsteden (Internos, Aafje, Albert Schweitzer ziekenhuis), Wond Xpertise Eerste Lijn Voorne-Putten en Goeree- Overflakkee (Careyn, CuraMare) en Stichting KOEL. 
 • ZuidZorg
  Werkgebied: Regio Eindhoven en omstreken.

WoundMonitor

Het merendeel van de pilotdeelnemers maakt gebruik van de registratiesystemen WoundMonitor® en/ of WoundMonitor® Light; dit zijn digitale registratieprogramma’s die zorgverleners bij de behandeling en overdracht van patiënten ondersteunt. De patiënt, de voortgang van de wond, behandelingsstappen en verzorgingsmaterialen worden in het systeem zo volledig mogelijk vastgelegd. Zo is elke 'wondzorgverlener' op de hoogte van de geschiedenis en laatste tussenstand en kan snel worden vastgesteld of specialistische kennis nodig is. De gezamenlijke gegevens zorgen voor een verdere verbetering van de bestaande protocollen.

Het gebruik van de WoundMonitor® voorkomt misverstanden en bovenal: het bevordert het genezingsproces. De WoundMonitor® is ontwikkeld door Mitralis BeterZorg in Heerlen met ondersteuning van CZ.