
Centrale zorgverlener thuis
Eén centrale zorgverlener verleent de generalistische zorg. En vraagt indien nodig ondersteuning van collega’s met specialistische kennis.
CZ wil dat mensen in de laatste levensfase passende zorg ontvangen. En dat de zorg is afgestemd op de wensen en behoeften van de patiënt, ongeacht waar de zorg geleverd wordt. Thuis óf in een hospice in de vorm van begeleiding, persoonlijke verzorging of verpleging bijvoorbeeld.
Om dat snel en goed te realiseren, hebben we aanvullend op het Nationaal programma Palliatieve zorg aandachtspunten opgesteld die u ondersteunen om de zorg in de laatste levensfase te verbeteren.
Eén centrale zorgverlener verleent de generalistische zorg. En vraagt indien nodig ondersteuning van collega’s met specialistische kennis.
Een goede samenwerking tussen professionele zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers bevordert de kwaliteit van zorg.
Heeft de centrale zorgverlener ondersteuning nodig? Dan zijn er in de tweede lijn palliatieve teams beschikbaar.
Er zijn vaak meerdere zorgaanbieders betrokken bij de palliatieve zorg. In het regionaal Netwerk Palliatieve zorg werkt u samen met professionals aan goede palliatieve zorg.
Informatievoorziening over het vastleggen van de wensen van de patiënt.
Verzekerden in de terminale fase en hun familie hebben veel vragen. Het CZ Zorgteam biedt één aanspreekpunt (Zorg in de Laatste Levensfase) waar zij met vragen terecht kunnen.
Om palliatieve zorg goed te laten functioneren, is het goed dat alle betrokken zorgaanbieders hun rol en verantwoordelijkheden weten. Dit zijn de betrokken zorgaanbieders:
Huisarts – Wijkverpleegkundige – Medisch specialistische zorg
Lees hier het interview met huisarts Remon Hendriksen. "Je kunt heel veel voor iemand doen als 'de dokters' niets meer kunnen doen."