Wat kan de Brexit voor u betekenen?

Het Verenigd Koninkrijk (VK) wil de Europese Unie (EU) verlaten. Dat kan gevolgen hebben voor uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld als u een verdragspolis hebt of als u woont, studeert of verblijft in het VK.

Deal? Er verandert niets tot 31 december 2020

Komt er een akkoord tussen de EU en het VK (deal)? Dan komt er een overgangsperiode en verandert er niets tot 31 december 2020.

No deal? Hier moet u op letten

Komt er geen akkoord tussen de EU en het VK (no deal)? Dan is de Europese regelgeving voor zorg in het VK niet meer van toepassing. We zetten de belangrijkste punten voor u op een rij.

Let op: deze informatie kan wijzigen.

U gaat op vakantie naar het VK

 • U kunt uw Europese zorgpas (EHIC) in het VK niet meer gebruiken. U betaalt rekeningen eerst zelf en krijgt achteraf een vergoeding van het Nederlandse tarief.
 • De vergoeding voor spoedeisende hulp uit de aanvullende verzekering wordt lager (max. 2x het Nederlandse marktconforme tarief. Dit is inclusief de vergoeding uit uw zorgverzekering).

Tip: Sluit een passende reisverzekering af.

U hebt een Verdragspolis: deze stopt

 • U werkt in het VK
  U bent alleen nog verzekerd in het VK. Vraag bij uw ziektekostenverzekeraar in het VK na hoe het zit met de vergoeding van zorg in Nederland.

  Tip: Krijgt u de zorg in Nederland niet vergoed? Misschien is een internationale ziektekostenverzekering iets voor u. Dit kan ook via CZ. 
 • U krijgt een pensioen uit het VK of bent gezinslid van iemand die daar werkt of pensioen ontvangt
  U moet zich in Nederland verzekeren. Sluit binnen vier maanden een zorgverzekering af.

  Tip: Kijk meteen welke verzekering het beste bij u past. Uiteraard kunt u hiervoor ook terecht bij CZ.

U woont in het VK

Woont u in het VK en bent u bij CZ verzekerd? Dan blijft uw zorgverzekering gewoon doorlopen. Let wel op als u verdragsformulier E106 kreeg: dit formulier is niet meer geldig.
Bij de Brexit No deal is de verordening niet meer geldig en dus ook het formulier niet meer. Ga na of u in het VK gebruik kunt maken van de voorzieningen van de NHS. In andere gevallen krijgt u een vergoeding volgens onze verzekeringsvoorwaarden. 

U bent voor studie in het VK

 • Uw verzekering wijzigt niet, maar u kunt uw Europese zorgpas (EHIC) in het VK niet meer gebruiken. U betaalt rekeningen eerst zelf en krijgt achteraf een vergoeding van het Nederlandse tarief.
 • De vergoeding voor spoedeisende hulp uit de aanvullende verzekering wordt lager (max. 2x het Nederlandse marktconforme tarief. Dit is inclusief de vergoeding uit uw zorgverzekering).

Tip: Informeer in het VK of u gebruik kunt maken van de NHS en sluit een passende reisverzekering af. Of sluit via CZ bij OOM een speciale verzekering voor studenten af. Meer informatie over de reisverzekering