Mantelzorger en oudere man

Voorkom overbelasting

Zorgen voor een ander kan ongemerkt steeds zwaarder worden. Veel mantelzorgers raken dan overbelast. Ze slapen slecht, kunnen zich moeilijk concentreren en hebben vaak hoofdpijn en hartkloppingen. Voorkom dat het zo ver komt.

Vraag uw omgeving om hulp

Uw directe omgeving kan u vaak ontlasten door te helpen met praktische zaken. Zo hebt u wat tijd voor uzelf. Even stofzuigen, boodschappen doen, de hond uitlaten of een extra portie eten koken. Een vrijwilliger kan u hier ook mee helpen. Ga naar WeHelpen, vul in waar u hulp bij nodig hebt, en vindt hulp bij u in de buurt. Geen praktische hulp nodig, maar wel een luisterend oor? Praat met een goede vriend of vriendin, of wissel ervaringen uit met andere mantelzorgers. Dat kan erg opluchten.

Schakel professionele hulp in

Mantelzorg kan erg zwaar zijn, mentaal maar ook lichamelijk. Misschien kunt u begeleiding van een ergotherapeut krijgen. De ergotherapeut kijkt samen met u hoe de mantelzorg makkelijker gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld door het gebruik van hulpmiddelen zoals een tillift, of het adviseren over het inpassen van de zorg in uw dagelijkse leven. Een mantelzorgcursus kan u ook helpen bij het vinden van een goede balans.

E-mailreeks ‘Zorgen voor uw naaste’

CZ helpt u graag bij de zorg voor uw naaste, nu én later. Meld u aan en ontvang om de week een e-mail met handige informatie en nuttige tips. Na 8 e-mails stopt de reeks vanzelf.

Meld u gratis aan
twee vrouwen met een tablet

Krijg hulp en ondersteuning van CZ

Ook wij helpen u met verschillende producten en diensten. Deze maken de zorg voor uw naaste net even iets makkelijker:

 • Mantelzorgtest

  Krijg meer inzicht in uw taken als mantelzorger en ontvang een hulpaanbod met praktische tips en adviezen.

 • Mantelzorgmakelaars

  Onze mantelzorgmakelaars geven advies én kunnen taken van u overnemen. Zo houdt u tijd en energie over.

 • HulpWijzer

  Hulp in de huishouding regelen, zodat de schoonmaak niet ook op uw schouders terechtkomt? De HulpWijzer helpt u op weg met een persoonlijk stappenplan.

 • CZ Mantelzorgpas

  Bestel de gratis CZ Mantelzorgpas: op de pas noteert u voor wie u zorgt, en wie uw vervanger is. Als u iets overkomt, is meteen duidelijk wie er gebeld moet worden. Een fijn idee.

 • CZ Mantelzorgboek

  In het CZ Mantelzorgboek verzamelt u alle belangrijke informatie, zoals medicijngebruik en interesses. Handig voor uzelf, én voor iemand die de zorg een keer van u overneemt.

 • Vervangende mantelzorg (respijtzorg)

  Met vervangende mantelzorg (respijtzorg) kunt u de mantelzorg tijdelijk overdragen, zodat u wat tijd voor uzelf hebt.

Zorg nodig?

Het CZ Zorgteam helpt u graag met persoonlijk advies. Van wachtlijstbemiddeling tot het vinden van de juiste zorgverlener. Voor uzelf of iemand voor wie u zorgt.

Naar boven