Digitale leefstijlcoaching voor CZ verzekerden

Sinds de start van dit jaar biedt CZ digitale leefstijlcoaching aan. In een pilot samen met Mediq Health Coach krijgt een groep verzekerden de mogelijkheid om kennis te maken met een digitale vorm van ondersteuning en begeleiding naar een gezondere leefstijl. Deze variant is een goede aanvulling op het bestaande aanbod en moet het succes van leefstijlcoaching verder vergroten. De ervaringen bij de eerste gebruikers zijn positief, zowel op gebruikers tevredenheid als medische uitkomst.

14 juni 2022

Samen met een coach werken aan een blijvende gedragsverandering om gezondheidsrisico’s te verminderen, daar draait het bij de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) om. De GLI verbetert op die manier de gezondheid op zowel korte als lange termijn, blijkt uit eerder onderzoek. CZ stond aan de basis van de vergoeding van de GLI uit het basispakket in 2019. Nu wil de zorgverzekeraar de volgende stap zetten om het bereik verder te vergroten.

Digitaal biedt unieke voordelen

“Een goede gezondheid vind iedereen belangrijk, maar sommige mensen hebben een beetje hulp nodig bij het bereiken van een gezondere levensstijl. Dat duwtje in de rug is voor iedereen anders”, zegt Kevin Vogels die als zorginkoper bij CZ betrokken is bij de afspraken met Mediq Health Coach. “Reguliere leefstijlcoaches kunnen veel mensen helpen, maar voor sommige mensen kan de digitale leefstijlcoach net iets extra’s bieden. Bijvoorbeeld omdat het laagdrempeliger is en deelnemers niet gebonden zijn aan een startdatum en meteen kunnen beginnen.” Het digitale karakter biedt tevens de mogelijkheid om meer en andere potentiële deelnemers te bereiken. Want de locatie hoeft geen beperkende factor meer te zijn. Het biedt de mogelijkheid voor ondersteuning op plekken waar op dit moment weinig aanbod is.

Een persoonlijke klik is belangrijk

Mediq Health Coach is een bewezen effectief programma, gebaseerd op elementen uit de traditionele GLI. Het begeleidt mensen in 24 maanden naar een gezondere leefstijl en positieve gezondheid. Het is belangrijk om gedurende het gehele programma gemotiveerd te blijven. Kevin ziet ook hier voordelen van de digitale leefstijlcoach. “Een persoonlijke klik met een coach is voor het proces van leefstijlcoaching erg belangrijk. Omdat je bij de digitale GLI zelf jouw leefstijlcoach kunt kiezen is er een grote kans dat je de meest geschikte coach kiest die past bij je wensen en voorkeuren. Dit kan helpen om mensen over de streep te trekken. Maar soms is het zelfs essentieel, anderstalige zouden in sommige regio’s anders echt buiten de boot vallen.”

Individuele begeleiding

Binnen het programma is er ruim aandacht voor de persoonlijke situatie van de deelnemer. Voornamelijk via één-op-één contacten worden deelnemers geholpen bij het maken van gezondere keuzes op het gebied van voeding, bewegen, nachtrust en ontspanning. De begeleiding wordt aangeboden in verschillende talen.

De contacten met de leefstijlcoach verlopen via tekstberichten en videobellen. Dat kan vanuit huis of een andere zelfgekozen plek, voor sommige mensen verlaagt dat de drempel om deel te nemen. De digitale GLI is volledig gepersonaliseerd, naast een op maat gesneden leefstijlprogramma kunnen deelnemers zelf een coach kiezen die past bij de doelen en wensen.

Verbeteren kwaliteit van leven

CZ heeft zich sterk gemaakt voor het opnemen van de gecombineerde leefstijl coach in het basispakket. Mensen met overgewicht of obesitas kunnen veel baat hebben bij de hulp die een coach biedt bij een gezonde levensstijl. Een gezonde leefstijl is essentieel voor kwaliteit van leven. Maar door gezonde keuzes wordt ook voorkomen dat mensen een beroep op zorg doen, of dat zij meer of zwaardere zorg nodig hebbe

Vrouw kijkt naar laptop