Maatregelen om kraamzorg in de zomer toegankelijk te houden
Deze zomer worden extra maatregelen genomen met als doel om kraamzorg toegankelijk te houden voor gezinnen. Kraamzorgorganisaties kampen met personeelstekorten. Vooral in de zomer kan door vakanties en meer geboortes op sommige plekken een wachtlijst ontstaan. Om ervoor te zorgen dat gezinnen de nodige ondersteuning krijgen, worden maatregelen genomen zoals het regionaal verdelen van de beschikbare uren en het openen van kraamhotels. Daarnaast werken zorgverzekeraars en kraamzorgorganisaties nauw samen om wachtlijsten in de toekomst te voorkomen.
Investeringen in kraamzorg
Jaarlijks worden in Nederland zo’n 170.000 baby’s geboren. Goede ondersteuning in de eerste weken is cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in kraamzorg. Sinds 2023 betalen zij 10 procent meer dan de NZa-tarieven en hebben zij 8 miljoen euro geïnvesteerd in een opleidingsfonds, waardoor bijna 400 extra leerling kraamverzorgenden zijn gestart met hun opleiding.
Uitdagingen en oplossingen
Ondanks deze investeringen ontstaan er op sommige plekken toch wachtlijsten, vooral in de zomer. Zorgverzekeraars en kraamorganisaties brengen vraag en aanbod binnen een regio vroegtijdig in beeld zodat er tijdig gewerkt kan worden aan maatregelen. We willen dat elk gezin minimaal 24 uur kraamzorg krijgt, het wettelijk minimum. Als het nodig is werken kraamzorgorganisaties ook samen om de beschikbare capaciteit te verdelen, met als doel om ieder gezin het minimaal aantal uren kraamzorg te bieden. Ook ondersteuning via beeldbellen is voor sommige situaties voldoende, of tijdelijke inzet van ander bevoegd personeel zoals verloskundigen of lactatiekundigen. Als dit niet voldoende is, wordt er gekeken naar andere oplossingen. Zo wordt de zorg in Eindhoven en Bergen op Zoom inmiddels geconcentreerd in kraamhotels, waar één kraamverzorgster meerdere gezinnen tegelijk kan bijstaan.
Noodzakelijke veranderingen
Naast de huidige oplossingen is het belangrijk om samen in gesprek te gaan over toekomstbestendige kraamzorg, ook in de thuissituatie. Daarbij wordt ook de manier van indiceren onder de loep genomen. Het idee dat elk gezin standaard recht heeft op 24 tot 49 uur kraamzorg, is afkomstig uit de tijd zonder uitgebreid partnerverlof. Daarnaast kent ook de kraamzorg steeds meer digitale oplossingen, zoals instructiefilmpjes. De hoeveelheid kraamzorg moet afgestemd worden op de situatie per gezin en dat blijft altijd maatwerk. Maar deze ontwikkelingen zullen er zeker aan kunnen bijdragen dat sommige gezinnen met minder kraamzorg ook prima geholpen zijn. En die tijd kan weer worden ingezet bij gezinnen waar meer zorg nodig is.
Meer informatie voor verzekerden over hun kraamtijd
Op onze website staat meer informatie over wat het tekort aan kraamverzorgenden kan betekenen voor verzekerden, en op welke manier zij zichzelf ook het best kunnen voorbereiden op de kraamtijd.