Met hulp van CZ gaat Radboudumc mensen helpen fitter een operatie in te gaan

CZ heeft zich er samen met VGZ hard voor gemaakt dat een grote groep mensen die geopereerd wordt in het Radboudumc de mogelijkheid heeft fitter een operatie in te gaan. Het ziekenhuis wil dit zogenoemde Fit4Surgery-programma in stappen in het hele ziekenhuis invoeren. Met het programma worden patiënten geholpen in een zo goed mogelijke conditie de operatie in te gaan. Het Fit4Surgery-programma bestaat uit fysieke training, (verbetering en aanvulling van) voeding, mentale begeleiding en eventueel het stoppen met roken en alcohol. Ook Zilveren Kruis en Menzis scharen zich achter dit initiatief.

28 juni 2021

Minder complicaties en vaak eerder naar huis

In eerste instantie richtte het Fit4Surgeryprogramma zich op mensen met darmkanker, in het Radboudumc en het Maxima Medisch Centrum (MMC). CZ was in 2018 ook al intensief betrokken bij het zogenoemd prehabilitatie-initiatief in het MMC (MMC en CZ slaan handen ineen voor darmkankerpatiënt). Dit ziekenhuis loopt mee in een grote internationale studie op dit gebied en de eerste resultaten uit die studie zijn veelbelovend.

Ook Radboudumc heeft uit eigen onderzoek eerste resultaten en het lijkt er sterk op dat mensen fitter de operatie in gaan en er fitter uitkomen, fors minder complicaties krijgen en vaak ook nog eerder naar huis mogen. Reden genoeg voor het Radboudumc om nu flink op te schalen ook naar andere ingrepen (20 zorgpaden en in totaal 2000 operaties) en ook deze resultaten weer te onderzoeken. (Lees hier het persbericht: Radboudumc helpt mensen fitter een operatie in te gaan)

Volgens Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ, kan het Fit4Surgery-programma vooral bijdragen aan wat belangrijk is voor de patiënt: je fitter voelen, minder complicaties en eerder naar huis. De Groot: ‘Dat is het belangrijkste maar de verwachting is dat je zo ook zuiniger om kunt gaan met schaars ziekenhuispersoneel en dat het zorgkosten bespaart, het is dus meer toekomstbestendig.’

Lees wat CZ nog meer doet