Wat is stress?

Stress. We hebben er allemaal weleens last van. En het is voor iedereen anders. Maar waar komt stress nu écht vandaan en welke symptomen kunt u ervaren?

Stresshormonen

De belangrijkste stresshormonen zijn adrenaline, cortisol en noradrenaline. Deze hormonen komen goed van pas in een acute stresssituatie. Worden ze te langdurig of te vaak aangemaakt? Dan zorgt dit voor vervelende lichamelijke én emotionele klachten.

Gezonde en ongezonde stress

Kopzorgen en opgekropte gevoelens zorgen voor spanningen in uw lichaam. Als u hier te lang mee rondloopt, wordt uw weerstand een stuk minder. U heeft hierdoor een verhoogde kans op ziektes en aandoeningen.

Kortdurende stress

Als u even last heeft van stress, voelt u spanning in uw lichaam. Bijvoorbeeld bij een naderende deadline of in een gevaarlijke situatie. Uw lichaam maakt adrenaline aan, uw ademhaling versnelt, en uw bloeddruk en hartslag stijgen. En daar is niks mis mee. Dit zorgt namelijk voor een extra dosis concentratie of motivatie. Is de taak voltooid? Dan is het belangrijk dat uw lichaam voldoende tijd krijgt om te herstellen.

Chronische stress

Heeft u langer last van stress? Dan wordt het vervelend. Langdurige stress heeft veel invloed op uw dagelijks handelen. Klachten als hoofdpijn, trillen en vermoeidheid zijn belangrijke signalen dat u te veel hooi op uw vork heeft genomen. Maar ook piekeren en concentratieproblemen kunnen wijzen op chronische stress.

Tot rust komen met FitzMe

Bent u op zoek naar meer balans? De FitzMe App helpt u met inspirerende tips en online trainingen. Bijvoorbeeld over stress, goede nachtrust en uw energiebronnen ontdekken.

Ontdek de FitzMe app
Jongen zit op de bank muziek te luisteren

Stress symptomen

De symptomen van stress kunnen bij iedereen anders zijn. De een heeft meer last van lichamelijke klachten. De ander ervaart eerder geestelijke en emotionele symptomen. Stress heeft dus invloed op uw fysieke gesteldheid én uw humeur.

Lichamelijke symptomen

U kent de veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en hartkloppingen waarschijnlijk al. Maar wist u dat ook huiduitslag, een droge mond en haaruitval symptomen van stress zijn? Dit zijn de meest voorkomende klachten:

  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Buikklachten
  • Rug- en nekklachten
  • Hoge bloeddruk

Emotionele symptomen

Stress uit zich niet alleen in lichamelijke klachten. Het kan ook iets doen met uw emotionele gesteldheid. Dit zijn de veelvoorkomende klachten:

  • Moeite met concentreren
  • Piekeren
  • Vergeetachtig zijn
  • Te veel of te weinig eten
  • Slecht slapen

Wat kunt u er aan doen?

Loopt u al langer met deze klachten rond? En zit het u in de weg? Neem dan contact op met uw huisarts. Meer weten over stress en hoe u het vermindert?

Lees meer over stress aanpakken
Iemand op een yogamat

Gebruikte bron: FitzMe Portal


Meer weten over stress?