Vergoeding geplande zorg in het buitenland

Gaat u voor een medische behandeling naar het buitenland? Kijk wat u vergoed krijgt. En wat u moet regelen.

Wat krijgt u vergoed?

  • Ik ga naar een zorgverlener met contract
    Dan krijgt u de zorg vergoed zoals in Nederland. Net als in Nederland betaalt u Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering.. En soms een Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico..
  • Ik ga naar een zorgverlener zonder contract
    Dan krijgt u een vergoeding volgens de voorwaarden voor niet-gecontracteerde zorg. Net als in Nederland betaalt u Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering. en soms een Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.. U betaalt de rekening zelf aan uw zorgverlener. En declareert de rekening daarna bij ons.

Bent u voor uw behandeling op zoek naar een zorgverlener met een contract? Of wilt u controleren of uw zorgverlener een contract heeft? Gebruik dan de Zorgvinder. Zoek op behandeling of specialisme.

Tip: gaat u naar een medisch specialist in Duitsland? Check dan of u gebruik kunt maken van de Internationale Zorgpas.

Dit krijgt u niet vergoed

  • Extra's zoals een één- of tweepersoonskamer, of een telefoon, tv, internet of koelkast op uw kamer.
  • Extra kosten van artsen die niet volgens de wettelijke tarieven werken. Bijvoorbeeld niet-geconventioneerde artsen, particuliere behandelaars of een Professor (Duitsland). Zij werken vaak met hoge, particuliere tarieven. Deze extra kosten krijgt u meestal niet vergoed.
  • Extra (bank)kosten voor een betaling (door u of door CZ) naar of vanuit het buitenland.
  • Extra kosten door koerswijzigingen. We betalen zorgkosten altijd in euro’s. Is de rekening betaald in een vreemde muntsoort? Het kan soms zijn dat u een hoger of juist lager bedrag betaald krijgt. Heeft uw zorgverlener uit het buitenland de rekening rechtstreeks naar ons gestuurd? Dan krijgt u soms nog een rekening voor het koersverschil.

Vraag toestemming aan voor:

Gaat u naar een Belgische of Duitse zorgverlener met contract en staat de behandeling die u nodig heeft in deze lijst? Neem dan contact met ons op via (013) 594 94 17. U hoort dan of deze behandeling in het ziekenhuis van uw keuze onder het contract valt en of u deze moet aanvragen.

Wacht altijd onze toestemming af voordat u aan uw behandeling begint. Alleen dan krijgt u de behandeling of het medicijn vergoed.

Gebruik het aanvraagformulier om toestemming aan te vragen. En verstuur deze per post. U ontvangt meestal binnen 10 werkdagen een reactie. Soms vragen we extra informatie bij u op. Is uw aanvraag akkoord? Dan krijgt u van ons uw verklaring in Mijn CZ.