Vergoeding Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)

Behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg vallen onder de GGZ. U krijgt dit vergoed uit uw basisverzekering.

Uw vergoeding in het kort

Basisverzekering

100% vergoed

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding

Eigen risico

U betaalt Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2022 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering.
 

Eigen bijdrage

U betaalt geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Verwijzing nodig?

Ja 

Wat krijgt u vergoed?

Voor psychische ondersteuning of hulp kunt u terecht bij uw huisarts. Verwijst die u door naar GGZ zonder opname, GGZ met opname, de De praktijkondersteuner helpt u bij een chronische aandoening of psychische klachten. U kunt hier onder andere terecht voor begeleiding, advies en lichamelijk onderzoek. U betaalt geen eigen risico.
of Het genderteam is een team van medische specialisten. Het team doet een diagnostisch onderzoek en begeleidt u bij het transitieproces.
? Dan krijgt u hiervoor een vergoeding uit uw basisverzekering.

Wanneer krijgt u een vergoeding?

  • U hebt een verwijzing nodig van uw huisarts, medisch specialist, specialist ouderengeneeskunde, straatdokter, regiebehandelaar of bedrijfsarts. Voor spoedzorg hebt u geen verwijzing nodig.
  • U bent ouder dan 18 jaar. Voor jongeren tot 18 jaar regelt de gemeente de GGZ.

Waar kunt u terecht?

U kunt terecht bij een zorgverlener met een contract voor geestelijke gezondheidszorg. Vind een zorgverlener bij u in de buurt.

Voor de behandeling van eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen gelden extra kwaliteitseisen. U kunt terecht bij een zorgverlener met een contract voor uw behandeling:

Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u misschien minder vergoed. U krijgt géén vergoeding als de zorgverlener niet voldoet aan de De zorgverlener heeft een kwaliteitsstatuut. Dit beschrijft wat zorgverleners in de GGZ geregeld moeten hebben op het gebied van kwaliteit en verantwoording.
Ook moet de behandeling op de lijst therapieën GGZ staan.

Bij een zorgverlener zonder contract én voor GGZ in het buitenland moet u altijd vooraf toestemming aanvragen. Hiervoor hebben we een verwijsbrief, behandelplan met eventuele scorelijsten en een offerte nodig. U kunt uw aanvraag per post opsturen naar CZ, afdeling Medische Beoordelingen.

Hoe snel kunt u terecht voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ)?

Om ervoor te zorgen dat u zo snel mogelijk terechtkunt, hebben we afspraken gemaakt met zorgverleners over de maximale wachttijd voor GGZ. Bekijk hoe snel u terechtkunt bij de therapeut.

Online GGZ: hulp vanuit uw huis

Liever naar de psycholoog vanuit huis? Dat kan met online GGZ. Sneller aan de beurt, nét zo persoonlijk en vergoed uit uw basisverzekering. Twijfelt u of dit bij u past? We helpen u graag op weg.

Meer over online GGZ
Iemand belt met de online psycholoog

Al een diagnose? Doe de keuzehulp

Vaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk. De keuzehulp zet al uw opties op een rij, met de voor- en nadelen. Vul uw wensen in en bespreek de resultaten met uw arts. En kies samen de behandeling die bij ú past.

Naar de keuzehulp voor psychiatrie

Veelgestelde vragen

Nog vragen? We zijn er voor u

Naar boven