Transitie van man naar vrouw

Bij een proces van man naar vrouw komt vaak veel kijken. Daarom is het fijn om te weten welke behandelingen u vergoed krijgt voor uw transitie.

Vergoedingen voor uw transitie

Ga altijd eerst naar uw huisarts voor een verwijzing naar een genderteam. Zij kunnen u verder helpen met uw persoonlijke proces. Kijk welke behandelingen worden vergoed voor uw transitie:

Adamsappel verkleinen

Steekt uw adamsappel minimaal 5 mm uit en is er sprake van een passibiliteitsprobleem? Dan wordt het verkleinen van uw adamsappel vergoed uit uw basisverzekering. Raadpleeg voor meer informatie uw (huis)arts.

Bekijk de vergoeding plastische chirurgie

Borstoperatie

Is er na uw hormoonbehandeling geen of nauwelijks sprake van borstvorming (agenesie of aplasie)? Dan wordt uw borstoperatie vergoed uit uw basisverzekering. U heeft hier wel een akkoordverklaring voor nodig.

Wordt uw borstoperatie niet vergoed uit uw basisverzekering? Bespreek dit dan met uw zorgverlener. En kijk of u een vergoeding kunt krijgen via de subsidieregeling van de overheid.

Geslachtsveranderende operatie en ontharing schaamstreek

De geslachtsveranderde operatie is vaak een belangrijke fase van de transitie. Het verwijderen van de penis en scrotum. En de constructie van de vagina of verwijderen van alleen testis. Naast de operatie valt het ontharen van de schaamstreek ook binnen deze vergoeding. U betaalt hiervoor alleen uw eigen risico.

Bekijk de vergoeding medisch specialistische zorg (ziekenhuiszorg)

Gezichtsoperatie

Verandering van de kin, kaak of wenkbrauwen? Dit valt met een akkoordverklaring binnen uw basisverzekering. Wel moet er sprake zijn van een passibiliteitsprobleem. Vraag uw behandeld arts voor meer informatie.

Bekijk de vergoeding plastische chirurgie

Logopedie

Wilt u de frequentie van uw stem veranderen? Logopedie kan hierbij helpen. Dit wordt vergoed uit de basisverzekering.

Bekijk de vergoeding logopedie

Ontharing gezicht

Wilt u uw gezicht laten ontharen? Het Het genderteam is een team van medisch specialisten. Het team doet een diagnostisch onderzoek en begeleidt u bij het transitieproces. kan u doorverwijzen naar een dermatoloog of huidtherapeut. U krijgt de eerste 10 behandelingen voor het ontharen van uw gezicht vergoed uit de basisverzekering. U betaalt wel eigen risico. En u heeft eerst toestemming nodig. Vraag het genderteam om een verklaring waaruit blijkt dat er sprake is van genderdysforie. Deze verklaring stuurt u naar CZ toe met het behandelplan, offerte en foto's van de huidtherapeut of dermatoloog.

Heeft u meer behandelingen nodig? Dan kan de dermatoloog op huidspecialist een aanvraag indienen voor verlenging van uw behandeling. Neem contact op met het genderteam voor meer informatie over het ontharen van uw gezicht.

Pruik

Heeft u last van kale plekken of gehele kaalheid op uw hoofd? Dan krijgt u een vergoeding voor een pruik uit uw basisverzekering. U betaalt mogelijk wel een eigen bijdrage.

Bekijk de vergoeding voor een pruik

Spermacellen invriezen

Heeft u een kinderwens? En gaat u een geslachtsveranderende operatie in? Dan kunt u uw sperma laten invriezen. U heeft wel een medische indicatie nodig.

Waar kunt u terecht?

Voor behandelingen binnen uw transitie kunt u terecht bij gecontracteerde zorgverleners. Bijvoorbeeld het Het genderteam is een team van medisch specialisten. Het team doet een diagnostisch onderzoek en begeleidt u bij het transitieproces. van:

Geslachtsveranderende operatie

Wilt u naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis voor een geslachtsveranderende operatie? Dan moet het genderteam schriftelijke afspraken hebben gemaakt met uw ziekenhuis. Het gendercentrum blijft de regie voeren en stelt de indicatie voor de behandeling.

Veelgestelde vragen

Een transitie is voor iedereen anders. Het proces verschilt per persoon en is dus nooit volledig hetzelfde. Ga voor persoonlijk advies naar uw (huis)arts of expert van het Het genderteam is een team van medisch specialisten. Het team doet een diagnostisch onderzoek en begeleidt u bij het transitieproces.. Of bezoek voor meer informatie Transgender info Nederland, Transgender Netwerk Nederland of Transvisie.

Een luisterend oor is het belangrijkste. CZ helpt u graag met het vinden van de juiste weg voor uw kind. Ga eerst langs de huisarts met uw kind. Zij helpen u graag verder met het proces. Met een verwijzing van een (huis)arts kan een deel van de transitie worden gestart.

Mensen met genderdysforie voelen zich niet fijn met het geslacht waarmee ze geboren zijn. Hun gender past niet bij hoe zij zich als persoon voelen.