Zorgverlof

Zorgt u voor iemand en werkt u? Dat is vaak niet makkelijk. Gelukkig zijn er regelingen die u kunnen helpen. Zoals zorgverlof. Zo kunt u tijdelijk minder werken. En hebt u meer tijd voor uw naaste én uzelf.

Voor wie is zorgverlof?

Hebt u soms het gevoel dat het u allemaal teveel wordt? Zorgverlof kan veel rust geven. Zo krijgt u meer tijd om voor uw naaste te zorgen. En verkleint u de kans dat u zelf ziek wordt of psychische klachten krijgt.

Wanneer vraagt u zorgverlof?

Mantelzorg man kust vrouw

U kunt zorgverlof vragen als u de enige bent die voor uw naaste kan zorgen. Of als uw naaste levensbedreigend ziek is. Er zijn twee soorten zorgverlof:

  1. Kortdurend zorgverlof: u vraagt dit als uw naaste plotseling ziek wordt, maar u niet lang voor hem of haar hoeft te zorgen.
  2. Langdurend zorgverlof: u vraagt dit als uw naaste langdurig ziek of levensbedreigend ziek is.

Hoe regelt u zorgverlof?

Vraag zorgverlof zo snel mogelijk schriftelijk aan bij uw werkgever. Bij langdurig verlof kan het twee weken duren voor het ingaat. Uw werkgever kan na uw verlof vragen om bewijs dat verlof nodig was. U kunt bijvoorbeeld een doktersrekening laten zien. Of een afspraakbevestiging voor onderzoek in het ziekenhuis.

Gevolgen voor u

Het opnemen van zorgverlof biedt u veel voordelen. Maar het heeft ook gevolgen voor uw inkomen.

  • Bij langdurend zorgverlof is uw werkgever niet verplicht u door te betalen. En u bouwt geen vakantiedagen op.
  • Bij kortdurend zorgverlof hebt u recht op 70% van uw loon, maar tenminste het minimumloon.
  • Check uw CAO. Hierin vindt u (afwijkende) afspraken en regels.

Steun voor mantelzorgers

Wilt u leren hoe u goed zorgt voor een ander, en toch tijd overhoudt? Of wilt u er een paar dagen helemaal tussenuit? Maak gebruik van onze handige producten en diensten voor mantelzorgers.

CZ Zorgteam

U kunt bij het zorgteam terecht voor uitleg over regelingen, voor ondersteuning of voor vragen die met uw persoonlijke situatie te maken hebben.

Naar boven