Beweeg ik genoeg?

We weten allemaal dat voldoende bewegen belangrijk is. Maar hoeveel moet u bewegen per dag? En hoe zorgt u ervoor dat u voldoende beweegt in uw dagelijks leven?

De beweegrichtlijnen

Hoeveel u precies moet bewegen, hangt af van uw leeftijd. Jongeren moeten bijvoorbeeld meer én intensiever bewegen dan volwassenen en ouderen. Voor alle leeftijdsgroepen geldt: probeer niet te veel te zitten op een dag.

De beweegnorm voor volwassenen en ouderen

Bent u 18 jaar of ouder? Dan zijn dit de beweegrichtlijnen:

  • Beweeg 2,5 uur per week matig intensief. Ga bijvoorbeeld wandelen of fietsen.
  • Versterk 2 keer per week uw spieren en botten. Bijvoorbeeld met krachttraining of touwtje springen.
  • Doe als oudere ook balansoefeningen. Zoals yoga of op één been staan. Het is natuurlijk altijd goed om deze oefeningen te doen, voor jong en oud.

Verspreid uw beweegmomenten het liefst over 5 dagen. Voert u de bewegingen langer, vaker of intensiever uit? Dan is dit nóg beter voor uw gezondheid.

Beweegt u genoeg?

U weet nu wat de beweegrichtlijnen zijn. Maar genoeg bewegen is makkelijker gezegd dan gedaan. Benieuwd of u voldoende beweegt? En wat u kunt doen om meer te bewegen?

Doe de beweegtest
Man met gele jas loopt in natuur

Zó beweegt u 30 minuten per dag

Geen zorgen. U hoeft niet elke dag naar de sportschool te gaan om fit te zijn. U kunt ook oefeningen in- en rondom huis doen, zoals even stofzuigen. Want alle beetjes helpen. Lees de tips. En kies wat bij u past.

Begin met wandelen

Een wandeling is er in alle soorten en maten. Ga voor een korte lunchwandeling, loop eens naar de supermarkt, of ga de natuur in voor een flinke boswandeling. Benieuwd naar de voordelen van wandelen? 

Laat de auto staan

Naar werk, de supermarkt, of de kinderen naar school brengen? Pak de fiets, of ga te voet. Komt u in de verleiding om tóch de auto te pakken? Spreek met uzelf af vanaf hoeveel kilometer u met de auto mag. Bijvoorbeeld vanaf 5 kilometer.

Stap voor stap met FitzMe

Geen tijd om naar de sportschool te gaan? Of zoekt u nieuwe manieren om aan uw beweging te komen? Tover uw huis om tot een gymzaal met online training Stap voor stap. En leer op uw eigen tempo meer te bewegen.

Ga direct aan de slag
Jongen zit op de bank muziek te luisteren

Neem vaker de trap

Het is natuurlijk altijd verleidelijk om de lift te pakken. Vooral als u naar de derde verdieping moet. Probeer toch vaker de trap te pakken. Werkt u thuis? Laat uw koffiezetapparaat of thermoskan beneden. Zo heeft u een goed excuus om af en toe trap te lopen.

Ga schoonmaken of klussen

U hoeft niet direct een grote schoonmaak te houden om aan uw beweging te komen. Ook kleine huishoudelijke klusjes helpen. Pak de stofzuiger, strijk uw schone was, of pluk wat onkruid weg.

Ga vaker staan

Brengt u veel tijd zittend door, bijvoorbeeld omdat u een kantoorbaan heeft? Ga eens staan achter uw bureau. Of koop een fietstrainer voor onder uw tafel.

Maak bewegen leuker

Uzelf motiveren om meer te bewegen? Zorg dat u de juiste spullen heeft. Denk aan een sportoutfit, sportpakket met springtouw. Of een inklapbare fietstrainer voor als u zit. Extra voordelig voor u als CZ verzekerde.

Bekijk de producten
Iemand beweegt met haltertjes

Slecht ter been of lichamelijke klachten?

Sommige oefeningen zijn minder of niet geschikt als u lichamelijke klachten heeft. Voel zelf aan wat wel, en wat niet lukt. En overleg eventueel met uw specialist hoe u aan uw beweging kunt komen.

Vindt u de informatie op deze pagina nuttig? Ja Nee

Gebruikte bron: FitzMe Portal

Naar boven